Bármennyire is tudatos egy szülő, a gyermeke időnkénti szorongását akkor sem tudja elkerülni. Ennek egyik oka, hogy nem csupán családon belüli hatásra, hanem azon kívülire egyaránt szorongással reagálhat a gyermek. Az időnkénti szorongással nincs is feltétlenül probléma, a gondok leginkább akkor kezdődnek, amikor a szorongás állandósul, és ez különféle komoly problémákhoz vezet. De honnan tudhatjuk, hogy szorong a gyermekünk, és mit tehetünk ez ellen?

A gyermeki szorongás jelei

Éppen úgy, ahogy a felnőtteknél, a gyerekeknél is előfordulnak stresszes állapotok, amikor bizonyos szituációk szorongást váltanak ki a gyermekből. Normál esetben ezek viszonylag hamar lecsengenek, amiben sokat tud segíteni, ha a gyerek úgy érzi, hogy bizalommal fordulhat a szüleihez, akik segítenek feldolgozni a helyzetet. Ennek ellenére előfordul, hogy a legfigyelmesebb szülők sincsenek tisztában azzal, hogy mi okozza a gyermek szorongását, ezért nem tudnak segíteni, és így a szorongás tartóssá válik.

Tartós szorongásra gyanakodhatunk, ha a gyermekünk éjszakánként bepisil, rágja a körmét, dühkitörései vannak, sok mindentől fél, gyakran meg kell nyugtatni, esetleg rémálmok gyötrik. Nagyon fontos, hogy ezeket a tüneteket mielőbb felismerjük, és szakember segítségét kérjük, hiszen kezelés nélkül ez az állapot tovább romolhat, és a folyamatos stressztől pánikbetegség vagy testi betegségek szintén kialakulhatnak. 

Mit tehet a szülő?

Persze a legjobb lenne elkerülni a szorongást, de ahhoz egy olyan világban kellene élnünk, ahol mindenki nyugodt, senki nem siet, és sem a családban, sem a közösségekben nincsenek konfliktusok. Sajnos a való élet nem ilyen, és egyes gyerekek érzékenyebben reagálnak a környezetükre, nem viselik jól a változásokat, vagy az elvárások miatt alakul ki náluk a szorongás.

 Szülőként a legjobb, amit tehetünk, ha biztosítjuk a gyermekünket arról, hogy hozzánk bármikor fordulhat a problémáival, bátran megoszthatja velünk az aggodalmait, nem fogjuk kinevetni, és nem bagatellizáljuk el az érzéseit, hanem megértjük.

Sajnos ennek ellenére is kialakulhat a szorongás a gyermekben, ezért ha a fent említett tüneteket észleljük, jobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk és segítséget kérünk.

A hagyományos orvoslás mellett azonban érdemes különféle stresszoldó terápiákat kipróbálni a mielőbbi sikeres stresszkezelés érdekében. Többek közt ilyen terápia az Access Bars terápia, mely során felderíthetőek a szorongás hátterében álló okok, valamint oldható a feszültség.

Az Access Bars mellett a BEMER-terápia, a szorongásoldó talpreflexológia vagy a hangtálterápia szintén hatékony módszer, érdemes ezeket is bevetni a mielőbbi sikeres kezelés érdekében.

Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy a gyermekének szüksége lenne a fent említett terápiák valamelyikére, vegye fel a kapcsolatot a Rofé Naturale Egészségközponttal, és egyeztessen időpontot!