Aki arrafelé kanyarodik mostanában, lehet, nehezen ismer rá a Trafó Kortárs Művészetek Házára.

Régi terve valósult meg a csapatnak azzal, hogy végre megkapták a használatbavételi engedélyt az új épületrészekre: kívül méregzöld, bent hófehér falú, acélszerkezetes egységgel bővült az utcafronti rész, aminek köszönhetően egyrészt végre rendesen elférnek a megérkező vendégek, akik kényelmes, szobanövényekkel bőven megpakolt kávézóban várakozhatnak az előadások előtt, és nem kell tolonganiuk a szűk ruhatárban; másrészt az alkotómunkára alkalmas tér is nagyobb lett.

Haraszti Zsolt technikai igazgató szerint már 2016-ban döntés született arról, hogy beépítsék a parkolórészt, komfortosabb előteret hozzanak létre és akadálymentesítsék is a helyszínt, de a sikertelen pályázat után újra kellett tervezni az elképzeléseket. A könnyűszerkezetes megoldáson már 2019 tavasza óta dolgoztak, a járvány miatt pedig csúszással, idén júliusban kapták meg a használatbavételi engedélyt. 

Mindent önerőből, megtakarításaikból fedeztek: a 190 négyzetméteres új területen végre lett akadálymentesített mosdó, tágasabb lett az előtér, nagyobb a ruhatár, és egy raktárhelyiséget is ki tudtak alakítani, amire régóta szükség volt. A szerkezet kétszintes, a lépcsőn egy emeletre jutunk, ahol egy 40 négyzetméteres kisteremmel bővült a Trafó (ott épp olvasópróba folyt), mellette pedig egy látványos terasz és egy zöldtető kapott helyet.

A hétfői évadnyitó sajtótájékoztatót a már megújult, növényekkel trendin benépesített kávézóban tartották, ahol elhangzott, hogy próbálnak úgy hozzáállni az idei évadhoz, mintha ez egy „normális” év lenne. Hét premier, két koncert és egy kiállítás is lesz szeptemberben, szeptember 4-én pedig a TÁP Színház A Menedék című, online valóság térnyeréséről szóló disztópikus darabja kezdi meg hivatalosan az évadot, amelyben megtekinthetjük majd a Tünet Együttes, a Dollár Papa Gyermekei, a Compagnie 111 és Kalle Nio előadásait, de fellép a Mordái és a Compagnie XY is.

Az évadnyitó után megtartották a magyar kortárstánc legjobbjainak elismerésére alapított Lábán Rudolf-díj és a Halász Péter-díj átadóját. Lábán Rudolf-díjban részesült Cuhorka Emese és Molnár Csaba Mestermunka, valamint a Collective Dope és Jenna Jalonen BEAT - 'I just wish to feel you' című munkája, különdíjat ítéltek oda a Műhely Alapítványnak, Halász Péter-díjban részesült a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház A boldog herceg című előadása , az I I T T H H O O N N Somló Dávidtól és Vass Imrétől, a K2 Színháztól a Karnevál, a Kertész utcai Shaxpeare-mosó az Örkény Színháztól, Cserne Klára Kő-kő-kő, valamint Igor és Ivan Buharov az Örök Szándékmező Hangolás című produkciója.

Címkék