Kezdetben tiltakozás kísérte, a végére viszont megegyeztek a civilek és a projektfelelősök a Tabánba tervezett sport- és szabadidőpark részleteiről. A fejlesztés a Krisztina körút–Kereszt utca–Naphegy utca közötti részt érintette, a lejtő tetején az Oxygen fitneszcentrum melletti játszóteret, a Kereszt utca–Krisztina utca sarkán található focipályát, nem messze tőle található kondiparkot, és ami a lényeg: a köztes zöldterületeket és fákat.

A Tabán miatt épp egy éve bolydult fel a közhangulat, mikor a lakók megsejtették, hogy a Főkert fákat tervez kivágni a területen; Tarlós István főpolgármester egy időre még le is állíttatta a projektet. Kormányzati támogatással épp egy sportpark fejlesztése indult el a Főkert irányításával, amely még januárban mérte fel a fák állapotát, és arra jutott, több fa is erősen elöregedett és balesetveszélyes, ezért döntöttek a kivágás mellett.

Később a főváros új vezetése újragondolta az eredeti elképzeléseket, és a tervezési folyamatba bevonta a beruházás ellen erősen tiltakozó Zöld Tabánért civil szervezetet is. Úgy tűnik, példaértékű együttműködés jött létre, mert mint azt Saly Noémi várostörténész, a civil csoport tagja az átadón elmondta, minden heti bejárásra meghívták őket, kölcsönösen meghallgatták egymás érveit. „A harcunkat megharcoltuk, és a végeredmény egy igen baráti döntetlen – amivel, azt remélhetjük, hosszú távon a Tabán nagyot nyert" – összegezte Saly Noémi. 

Fákat sajnos így is ki kellett vágni, az 1220-ból 35-öt, főleg a Kereszt utca mentén található területen az út, a járda és a focipálya mellett. Zakar András, a FŐKERT igazgatója a We Love Budapestnek elmondta: az eredetileg tervezettnél 90 fával többet ültetnek majd a helyükre, így összesen 141 új fával gyarapszik a terület. Ebből 51 ültetésén már túl vannak (főleg kőrisfákén, ostorfákén, vérbükkökén), 90-et pedig az ősz folyamán fognak telepíteni. Ha ki akarjuk szúrni az újakat, keressük az öntözőzsákokkal ellátott ifjoncokat a park egész területén elszórva.
 
Emellett 2400 évelő növény és 2500 cserje került a Tabán ágyásaiba, fűmagot pedig 7500 négyzetméteren vetettek el, egészen kulturált pázsitot létrehozva.

A másik nagy siker, hogy az eredeti tervek jóval több burkolatról szóltak a Tabánban, de a kerület új vezetésével és a helyi civilekkel folytatott párbeszéd nyomán módosították ezeket, és jóval kevesebbet vettek el a zöldterületből. A dombtetőn létrehozott korszerű, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal, játékvárral, rugós eszközökkel és homokozóval ellátott játszóteret például gumiburkolattal látták el, de azért tartva az egészséges arányokat. Több nagyobb fa is árnyékot ad, a gyerekek pedig a belváros és a Gellért-hegy panorámáját nézhetik hintázás és játék közben. A vécék és pelenkázó telepítése még hátravan.

Felújították, öntött gumiburkolattal és új sportkerítéssel látták a Kereszt utca menti, korábban meglévő sportpályát is, focira és kosarazásra egyaránt alkalmassá téve, és egy bringaszervizelő állomást is telepítettek mellé. A nem messze fekvő teniszpályát nem érintette a projekt, mellette a szabadtéri fitneszparkot már igen, ide teljesen új, saját súlyos eszközöket helyeztek el ütéscsillapító gumiburkolattal.

Új hulladékgyűjtők, padok is helyet kaptak a háromszögben, és a közvilágítást is megoldották a sétány mentén. A változás nem olyan látványos, inkább az apróbb részletekben kell keresni – illetve kivárni, míg az új facsemeték megnőnek.

Címkék