Ha madártávlatból szeretnénk figyelni a várost, akkor egyre több helyről megtehetjük, rooftop bárból ugyanis az idei nyáron sincs hiány Budapesten. Június végén pedig végre újranyitott a budai oldal leginstabarátabb helye, a lélegzetellállító panorávával bíró kívül-belül megújult Leo.

A Leo háza táján már egy ideje készültek a változásra, így a nyár közepi újranyitás nem csak annak köszönhető, hogy 2020-ból kiesett 2 hónap. A Clark Hotelhez tartozó, először Beef Bar, majd Kiosk Buda néven futó étteremben, és a fenti Leo-ban nemrég tulajdonosváltás történt, Gábriel Péter pedig – aki mostantól az étteremért és a panorámás rooftop bárért felel – alaposan átdolgozta a koncepciót. Az éttermi változásokat egyelőre titkok övezik, de mi most amúgy is arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lett Buda legszebb kilátásával bíró Leo-ból.

A laikus szemlélő számára elsőre láthatatlan csapatot például teljesen lecserélték, a hostessektől kezdve a felszolgálókon és a konyhai legénységen át egészen az operatív igazgatóig új emberek felelnek azért, hogy az evés-ivás-szórakozás szenthármassága gördülékenyen mejen, amíg a magasban tartózkodunk. Bár a Leo mindig is elsősorban bár volt, korábban a lenti konyháról rendelhettünk ételeket – mostantól azonban hangsúlyozottan az italokon van a fókusz, a különböző izgalmas kotélok és magas minőségű párlatok mellé egyszerű, de kiváló minőségű bar foodot kapunk. A Leo külsejében is sokat változott, a legnagyobb újdonság, hogy kapott egy tetőt, így nem csak nyáron, hanem a borongós őszben, de még a hideg téli napokon is nyitva áll majd előttünk.

A fedett tető a kilátásból semmit nem von le, a 360 fokos panoráma megmaradt, az viszont még nyáron is nagyon jól jön, hogy tűző nap esetén a hűvösből nézhetjük a Parlamentet vagy a másik oldalon a Várat. 
 
Az itallapban nem találunk hibát, látszik, hogy nagyon komolyan vették a feladatot – a cél nem egy sokadik rooftop bár volt, ahonnan szép képeket lehet lőni rozépörgetés közben, hanem egy szakmailag is kifogástalan hely összerakása. A bár vezetője, Dreghiciu Gábor öt éven keresztül dolgozott a Boutiq'Bar-ban, és a csapat többi tagja is megfordult az anyahajón, így aztán nem csoda, hogy jól áll a kezükben a koktélshaker. 

Az itallap a párlat és a bor-buborék oldalról is hibátlan tételeket gyűjt össze, a koktéllapba pedig – nagyon kreatívan – nem mentek bele. Egy hételemes, különleges, nyári gin-tonik válogatással készültek, ezen kívül pedig, ha koktélra vágyunk gyakorlatilag bármit bemondhatunk a klasszikus Manhattentől az újhullámos kevert italokig. Ha pedig nem ismerjük a koktélokat, de nagyon vágyunk valami frissítő, savanykás, kesernyés italra, netán egy édesebb, nyáriasabb, gyümölcsös darabra, akkor nyugodt szívvel bízhatjuk magunkat a bartenderre, nem fog mellényúlni. 

A barfoodokból álló, bevezető étlapot is ennek szellemében állították össze – látszik, hogy a jó alapanyag és a kivitelezés fontos volt, de az is, hogy az étel egyfajta mankóként szolgáljon az italok mellé, ne vegye át a főszerepet. Két leves, négy előétel, három főétel, köretek, szószok és két desszert került fel egyelőre, így ezek közül választhatunk, ha az kisebb akvárium méretű gin-tonikunk (3050 Ft- 4450 Ft) mellé valamit harapnánk is. 

Az előételek közül a Cézár salátát (2900 Ft) kértük – a rendkívül népszerű salátát ugyanis nagyon sok helyen túlgondolják. Itt szerencsére nem, vastag, ropogós római saláta levelet roppanós kenyérchips-szel, érett parmezánnal és krémes, semleges szardellás alapöntettel. Extrában kérhetünk rá csirkét vagy rákot is, de önmagában is kellemes, ha nem a legerősebb koktélt kérjük ki mellé. 

A miniburgerek (3900 Ft) sincsenek túlgondolva, a három minibuciban angus húspogácsa és házi fűszeres majonéz lapul – így ugyanis sokkal konnyebb fogni, és mivel nem hullik belőle 10-féle zöldség, jó eséllyel a poharunkat sem maszatoljuk össze. 

A burger mellé sült krumpli is jár, de ha csak csipegetnénk, akkor érdmes megkóstolni a kívül poppanós, belül krémes házi édeskrumplit (2150 Ft) és valamelyik saját készítésű szószt, amibe mártogathatjuk. 

A friss házi pappardellét (3900 Ft) egy krémes, vajas mártással, koktélparadicsomokkal és zöldekkel dobják fel, de kérhetjük omlós angusfalatkákkal (4900 Ft) vagy garnélával (4900) Ft is. Ehhez ugyan már le kell ülni, mert túl van a hagyományos barfood kategórián, de egy pohár proseccóval elképesztő jó választás. 

A desszertek is nagyon jól sikerültek, a sajttorta (2200 Ft) csokis morzsával és mangóhabbal inkább könnyed, üdítő darab, míg a ragacsos, már-már lávasütibe hajló, langyos brownie (1900 Ft) tetején trónoló citromsorbet ide vagy oda egy igazi ütős, bűnös darab

A Leo minden bizonnyal nem az a hely, ahol a város legolcsóbb Aperolját vagy a legbrutálisabb burgerjét kapjuk, de nem is ez a cél. Az elegáns, könnyed környezet, a pazar kilátás, a kedves kiszolgálás, a profi csapat a bárban és a város feletti élmény egy igazán exkluzív, rooftop élményt kínál, ahol – ahogy a szlogen is ígéri – királyi hangulatba fogunk kerülni. 

Címkék

Elérhetőségek

LEO Rooftop 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1. Facebook-oldal