Fogaink természet adta darabszáma nem véletlen. Mindegyikre szükség van ahhoz, hogy megfelelő minőségben juttassuk az ételt tovább szervezetünkbe, ezért egyetlen fog hiánya is már számos veszélyforrást jelent. Sokan azonban úgy gondoljuk, egy kiesett vagy kihúzott fog még nem ad okot aggodalomra, így sokszor már csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor nagyobb a baj.

A foghiány kellemetlen velejárói

Valójában sokkal több veszélyt jelent a fog eltávolítása majd a helyének meghagyása, mint egy foghúzás utáni azonnali implantáció. Vegyük sorra ezeket röviden:

A szemközti (antagonista fog) gyengül, mert kiesik a rágásból.

Foghiány miatt a foghiánnyal szomszédos és szemközti fogak elmozdulnak, a fogak közt rések keletkeznek.

Kellemetlen szájszag gyakran jelentkezik, mert a lepedék megül a fogközökben.

A hiányzó fog környezete nehezen tartható tisztán a mindennapi rutin fogápolás során, ami a többi, szomszédos fogak szuvasodását okozza.

Ínybetegségek alakulnak ki idővel.

Arc-deformitások alakulhatnak ki, ami az egész orca szerkezetét megváltoztatja, jelentősen rontva az esztétikai látványt.
 

Implantátum, lehetőleg minél előbb

Amennyiben túl sok ideig várunk az implantátum beültetésével, úgy az íny visszahúzódik, vagy a csont sorvadásnak indul. Ezután már csak bonyolult és több lépésből álló kezeléssel lehetséges az implantáció és az elhalt szövetek újjáépítése.

Foghúzás után a csont és az íny is azonnali sorvadásnak indul, ezért kizárólag azonnal elvégzett implantációval előzhető meg ez a folyamat és tartható meg az íny eredeti, csipkézett szerkezete. A csont regenerációs képessége is ekkor a leghatékonyabb. További előnye, hogy a páciens nem marad fog nélkül, mert ideiglenes korona azonnal ráhelyezhető az implantátumra, ami szintén számos előnnyel jár.

Mi a teendő több hiányzó fog esetén?

Mindenre létezik megoldás, így erre a problémára is. Az időintervallum az egyik fontos tényező, ne késlekedjünk, ha tudjuk, hogy implantátumra van szükségünk! Az gyorsaságon kívül az eszközök és berendezések, illetve a modern kezelési eljárások egy másik döntő szempont. A svéd Nobel Biocare prémium implantátum gyártó egyedülállóan sokrétű kínálatában bárki számára megtalálható a legmegfelelőbb megoldás. Bízd szakemberre fogaid épségét, a Halász Klinika szakemberei az ország vezető impantológiáján szeretettel várják a leendő pácienseket!

Létezik egy úgynevezett „műtétmentes” NobelGuide navigációs fogbeültetéses eljárás is, ahol a páciens CT-felvétele és szájlenyomata alapján egy speciális CAD szoftverrel megtervezett implantátum kerül legyártásra. Ebben az eljárásban az íny felvágása nélkül, rendkívül precízen kerül az implantátum a csontba. Ezzel az eljárással még a csontbeültetés is elkerülhető.