A láncreszelő fontosságát bizonyosan jól ismerik azok, akik gyakorlottnak számítanak a fa fűrészelésével kapcsolatos munkálatokban. Ha nincs kéznél reszelő, akkor egy idő után a lánc mintha nem is akarna rendesen vágni. A cikkben ezért is világítunk rá a láncreszelő fontosságára, kiemelve az alkalmazásából fakadó előnyöket és a választásnál megfontolandó szempontokat.

Ezért lehet kiemelten fontos a láncreszelő, amikor fával dolgozunk

Legyen a munka éppenséggel fa döntése, darabolása, kuglizása vagy hasogatása, az alkalmazott fűrész lánca egy idő után tompulni fog. Ez elkerülhetetlen, függetlenül attól, hogy milyen típusú és keménységű anyaggal van dolgunk.
 
Így viszont nehezebben megy majd a munka, és lelassulhat a haladás. Pontosan ennek a nemkívánatos folyamatnak vehetjük elejét azzal, ha mindig van nálunk egy minőségi láncreszelő. Ilyenkor le kell állítani a gépet, letenni egy tuskóra, és rászánni néhány percet az élezésre.
 
Amikor újfent elindítjuk majd a fűrészt és elkezdünk dolgozni vele, látványos lesz, mennyivel egyszerűbben tudunk haladni.

Milyen gyakorisággal célszerű alkalmazni a láncreszelő készüléket?

Ezt nehéz általánosan megfogalmazni, ugyanis rengeteg tényező játszik közre ebben a kérdésben. Először is fontos, hogy milyen intenzitással használjuk magát a fűrészt, illetve a láncot. Az sem mellékes, hogy milyen fákkal dolgozunk, vagyis a munka mennyire kezdi ki a lánc élét.
 
A legjobb, amit tehetünk, ha folyamatos jelleggel odafigyelünk a gép hatékonyságára. Tényleg rögvest érezni lehet azt, amikor a fűrész már nem úgy vágja el a fát, ahogyan azt mi szeretnénk. Ilyenkor ha nincs más körülmény, akkor egyértelműen a lánc élességében keresendő maga a hiba.
 
A fentebb említett módon pedig ez könnyedén orvosolható is. Vagyis néhány perc leforgása alatt megoldható az élezés. Persze ehhez nem árt, ha van kéznél láncreszelő is.

Mi alapján válasszunk láncreszelőt?

Értelemszerűen az egyik legfontosabb támpontot az adja, hogy mekkora fűrésszel dolgozunk, azon mekkora fűrészlap, illetve lánc látja el a feladatot. A hatékony élezéshez ugyanis kulcsfontosságú, hogy a szerszámok passzoljanak egymáshoz.
 
Nem lesz jó tehát sem a túlzottan nagy, sem pedig a túlságosan kicsi láncreszelő sem. De ha pontosan ismerjük a fűrész méreteit, onnantól kezdve nyert ügyünk van. A legjobb pedig az, hogy a láncreszelő rendre kicsi kelléknek számít.
 
Vagyis nem foglal majd indokolatlanul sok helyet a szerszámostáskánkban, és a cipelése közben sem szakadunk meg. Mindig kéznél lehet, amikor csak szükségünk van rá, és gyorsan elősegítheti a hatékony munkavégzést.
 
Arra kell csak figyelni vele kapcsolatban, hogy sose maradjon otthon, amikor éppenséggel munkába indulunk, vagy fa fűrészelésére kerül sor.