A legmenőbb utcanevek környékén – mint a Kozmosz sétány, a Rakéta, a Tejút és a Merkúr utcák – a csepeli Csillagtelepen készült el a játszótér, amely minden kisgyerek álma. Űrutazás, 21. századi innovatív okos eszközök, sportolási lehetőség és megújult zöldtakaró – ilyen lett a frissen kialakított Tejút park.

A legtöbb kisgyereknek eljön az a szakasz az életében, amikor arról álmodozik, hogy ha felnő, űrhajós szeretne lenni, vagy legalább csillagász – mindenesetre az égbolt titkai nagyon foglalkoztatják őket. Csepelnek van egy szeglete, ahol az utcákat is mintha ilyen rajongó gyerekek nevezték volna el, pedig a Csillagtelep névadója eredetileg dr. Csillag Sándor ügyvéd volt a 20. század elején. Ám a telep nagyarányú kiépítése egybeesett az űrverseny időszakával is, mi több, Gagarin 1961-es Vosztok-1-gyel végrehajott űrrepülésével is, amikor is megkerülte a földet. A Ráday Mihály-féle utcanévlexikon szerint a környék utcáinak jelentős része is ekkor kapta a nevét, ami tökéletesen összecseng a korábbi csillag elnevezéssel is. A II. Rákóczi Ferenc utca – Tejút utca – Rakéta utca határolta park névadója is a szomszédos Tejút utca lett.

A korábban konkrét funkció nélküli, elrögedett növényzettel rendelkező park központi helyén alakították ki a játszóteret, ahol a csillagos éggel is ismerkedhetnek a kicsik egy „planetáriumban”, de van űrhajós csúszda, centrifugális forgó eszközök és trambulinos kráterek is.

Milyen más ez, mint a még a 90-es években is álló klasszikus fémcsöves „rakéta-mászókák”. Pedig azok tényleg a hidegháború alatt szovjet-amerikai űrverseny tényleges lenyomatai voltak.

Na de visszakanyarodva az új parkhoz – a gyerekek mellett a sportolási lehetőségekre vágyókra is gondoltak. A 300 méteres futókör mellett 7 db kültéri fitnesz gépet és egy street workout szettet is kihelyeztek. Ezek közelében van egy számkódos boxokkal zárható pad is, amely USB-bemenetekkel és világítással is fel van szerelve. A parkban amúgy wifi is van, ezt egy okososzlop szórja, amely az UV sugárzás errőségét is mutatja, valamint a sokkal prózaibb szükségletekről sem feledkeztek meg, egy automata működésű, akadálymentes, pelenkázóval is felszerelt vizesblokkot is kihelyeztek.

A tér északi felén található a hangtompító kerítéssel körülvett, gumiburkolatos 15x28m többfunkciós sportpálya, ahol focikapuk, kosárpalánkok is vannak. A street workout és a sportpálya között pedig két pingpongasztal is áll.

A parkban rekreációs, pihenő övezetet is létesítettek padokkal, a növényzetet kialakítása során pedig fontos szempont volt, hogy a park természetes hatású legyen, és a zöldfelületek fenntartása költségkímélő legyen. A Főkert beszámolója szerint a dombokra biodiverz, évelő mix kerül kiültetésre, míg a dombok utca felőli oldalára egyöntetű, alacsony cserje kerül, a park külső oldalain vegyesen ültetve hosszan virágzó vagy virágokkal dúsan ellátott cserjéket választottak, így érve el a zöldellő, parkos hatást.

Fontos, hogy bár a korlátozásokat enyhítették, mindenki tartsa be a park látogatásakor is a kötelező óvintézkedéseket, és a megfelelő távolság érdekében kerülje a zsúfoltságot!

Címkék