A járványhelyzet miatt a templomok is zárva vannak, ami alternatív megoldásokra sarkallta az egyházakat. A papok a Skype-ot és a TikTok-ot is bevetik a nehezített körülmények között.

Egyik nem hétköznapi megoldás az autós mise, amire Budapesten az őrmezői P+R parkoló került sor először április 19-én, legutóbb pedig május 3-án, amiről az MTI fotókat is készített. A Budai Református Egyházközség szabadtéri istentisztelete új értelmet adott a P+R elnevezésnek: Pray and Rejoice! (magyarul Imádkozz és örvendj!) címmel hirdették meg.

Az istentisztelet mottója akár a Parkolj és remélj! is lehetett volna. Az igehirdető mikrofonba mondott bátorítását a környező panelházak falai visszhangozták. A gyülekezeti tagok ugyan csak autóik biztonságos távolságából integettek egymásnak, sokan már ezt is rég nem tapasztalt szabadságnak élték meg” – írta a Reformatus.hu.

A megoldás nem egyedi, már Zalában és Békéscsabán is volt rá példa, egy Fejér megyei plébános pedig húsvétvasárnap óta rendszeresítette az autós miséket az Előszálláson élő híveknek. Az autók öt perccel a szentmise előtt gördülhetnek a templom elé, szemben a templomajtó elé költöztetett oltárral, az autók ablakait csak egy oldalon lehet lehúzni. Az áldozást pedig lélekben végzik, csengők helyett autókürtök szólnak.

Ehhez képest szinte hagyományosnak tekinthető a szentmisék online közvetítése, amivel országszerte élnek. Az MTI szerint több helyen (például az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánián) videokonferencián tartanak jegyesoktatást, a lelki beszélgetéseket az idősebbekkel telefonon, a fiatalabbakkal Skype-on bonyolítják le. Gyónni még mindig személyesen lehet, a templomkertben, egymástól biztonságos távolságot tartva.

Húsvétkor a körmenetkor körbehordozott oltáriszentséget az erkélyekről, kapukban állva lehetett megtekinteni több helyen, például Ürömön, Pestszentlőrincen, Angyalföldön és Kelenvölgyön is. A pestszentlőrinci „körmenet” útvonalát a hívek Google Mapsen is követhették a valós idejű helyzetmegosztó segítségével, így pontosan tudhatták, mikor érkeznek a házuk elé.

Van olyan templom, ahol a tinik körében népszerű TikTok applikációval népszerűsítik a vallást. A budapesti Magyar Szentek plébánia káplánja a templom belsejét, a liturgikus színeket, a tömjénezést vagy épp a harangozás mikéntjét és funkcióit mutatja be rövid TikTok-videóiban, elsősorban olyanokat megszólítva, akik nem jártasak a katolikus vallásban. A fiatal paptól kérni is lehet egy-egy téma feldolgozását, így készült a gyónás menetét bemutató videója.

Címkék