Újabb hét telt el a járványhelyzetben, a feszültséget pedig egyre nehezebb levezetnünk, de hogy mégis legyen valamiféle kapaszkodó, ismét összegyűjtöttük a következő napok legizgalmasabbnak ígérkező livestreamjeit. Látható lesz például a Recirquel A meztelen bohóc című előadása, de a Jurányi Ház és a Maladype Színház is készül élő közvetítéssel. Továbbá a Hubble-űrtávcső 30 éves pályafutását is megismerhetjük, de arra is fény derül majd a Mindset Pszichológia streamjéből, hogy miként hat a betegség a kreativitásra.

Április 23., csütörtök

Shakespeare születésnapján igazi kuriózummal lepi meg közönségét a Maladype Színház. Április 23-án, csütörtökön, 19órától Egy legendás Hamlet utolsó előadása címmel online premiert tartanak a színház YouTube-csatornáján. A közönség és a színházi szakma körében is nagy népszerűségnek örvendő, többszörösen díjazott interaktív Hamlet-előadás ez alkalomból mindenki számára elérhető lesz a társulat Facebook-oldalán is.

A Brain Bar is készül csütörtökre élő bejelentkezéssel, David Eberhard svéd pszichiáter és író arról fog beszélni a Facebook-oldalukon 18 órától, hogy hogyan lehetünk felelős és helytálló szülők egy világjárvány idején. Beszélgetőtársa Patrick McCullough lesz.

Április 24., péntek

Az OFF-Biennále harmadik kiadása április 24-én nyílt volna meg, de a járvány okán a tervek szerint 2021-re tolják. A rendezvény szellemiségét megidézendő ezen a napon 20 órától online bulit szerveznek a Lahmacun rádióval összefogva, melyen fiatal magyar zenészek fognak közreműködni. Az OFF-Biennále Facebook-oldalán Szabó Gosheven Bálint, Gryllus Ábris, Borsos Lőrinc és Lázár Gábor zenél majd, a bulival párhuzamosan pedig az OFF harmadik kiadásán résztvevő PAD Alapítvány segítségével egy négy hetes intenzív gyűjtést is indítanak egy olyan vidéki szegregátum javára, ahol sokak számára már most életbe vágóan fontos a segítség.

Pénteken a Jurányi Ház is ismét az online térbe lép a Mi és ők című előadással, melyet László Lili és Vilmányi Benett alakításában nézhetünk meg a színház Facebook-oldalán, 19 óra 7 perctől. Carly Wijs 2014-es drámája, a 2000-es évek egyik legmegrázóbb eseményét, a beszláni túszdrámát mutatja be két gyermek szemén keresztül, azt, hogy ők miként élték meg a látottakat, tapasztaltakat. Az előadás Fehér Balázs Benő rendezésében ölt testet.

Szintén pénteken az űrkutatásban is elmerülhetünk a Svábhegyi Csillagvizsgálónak köszönhetően, hiszen Facebook-oldalukon a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Kiss László akadémikus mutatja be a Hubble-űrtávcső elmúlt 30 évét. Emellett ráadásul egy eddig nem publikált fotót is láthatunk az űrteleszkóp friss felvételei közül a 14 órakor kezdődő élő közvetítésben.

Április 25., szombat

A Recirquel Újcirkusz Társuat egyik legnépszerűbb előadását, A meztelen bohócot közvetíti felvételről szombaton 19 órától a Müpa. A 2014. április 19-i felvételt a Facebookon, a YouTube-on és a Müpa.hu-n is megnézhetjük. Az alkotókat elsősorban az érdekelte, hogy mi van a bohóc örökké mosolygós, festett maszkja mögött. Az előadásban átvitt értelemben és szó szerint is lehull az álarc, hiszen az artisták olyan lelki tájakra, kivételes belső utazásra invitálják a nézőt, amelynek során eltűnnek a valódi lényeget fedő és óvó rétegek. A zenei anyagot a Budafoki Dohnányi Zenekar játszotta Hollerung Gábor vezetésével.

A Trafó virtuális nézőteréről ez alkalommal a The Qualitons presents Kex című koncertet láthatjuk szombaton, 20 órai kezdettel. A pszichedelikus prog-rock-beat zenét játszó The Qualitons tavaly tavasszal, első magyar zenekarként mutatkozott be a seattle-i, kultikus KEXP rádióban. Az itthon is nagy sikert aratott, Fonogram-díjas Echoes Calling lemezük után egy különleges, magyar aktualitással jelentkeztek 2019 végén. Az 50 éve alakult legendás, ám mégis méltatlanul elfeledett Kex zenekar előtt tisztelegve egy feldolgozás lemezt jelentettek meg, amit két telt házas koncerten mutattak be a Trafóban.

A Ludwig Live szombati adásában Fenyvesi Orsolyát, Sirokai Mátyást és Závada Pétert kapcsolják élőben 20 órától a Facebookon. A költők a múzeum jelenleg virtuálisan megtekinthető, Slow Life. Radikális hétköznapok című kiállítására reflektálnak a most körülöttük zajló eseményeken keresztül.

Április 26., vasárnap

Vasárnap 18 órától Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus tart otthonából virtuális tárlatvezetést a Műcsarnok felkérésére Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton című kiállításában, melyet ezen a linken járhatunk végig online. A tárlat a képzőművészet és a fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült különleges képi világával varázsolja el a látogatókat.

Április 27., hétfő

A hetet otthoni edzéssel indíthatjuk, hétfőn Kiss Máté, a Griff Squash & Fitness Club edzője tart no equipment órát, azaz a kényelmes ruházaton kívül nem kell más felszereléssel készülnünk. Csatlakozni a Zoom applikáción keresztül lehet, a részvétel díja 1000 Ft. Bővebb információt ezen a linken találtok.

Április 28., kedd

Kedden a Mindset Pszichológia élő közvetítésében dr. Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus, zenész, az ELTE habilitált egyetemi docense tart előadást A betegség, mint határhelyzet, és mint a kreativitás forrása címmel. Az előadásban a betegség okozta krízis pszichológiai sajátosságait fogja megvizsgálni a mélylélektanok és az egzisztenciális pszichológia segítségével, kitérve olyan alkotók életére és munkásságára, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Nietzsche, Csáth Géza vagy Sylvia Plath. Csáth és Plath élete arra a tényre is példát szolgáltat majd, hogy az alkotás, mint sebzettség magányos feldolgozására tett kísérlet korántsem garantálja automatikusan a megtermékenyítő betegségből való felépülést, és sajnos lefelé is vezet út.

Április 29., szerda

Április 29-én, 21 órakor érkezik a Modern Art Orchestra újabb online különkiadása, ezúttal a Legendás albumok sorozat Sonny Rollins Saxophone Colossus című lemezét bemutató epizódját láthatjuk felvételről a MAO Facebook-oldalán. A felvétel az Opus Jazz Clubban készült, a beszélgetés résztvevői Ávéd János, Fekete-Kovács Kornél és Tony Lakatos.

Közvetítések mindennap

Aki nem a szokványos otthoni edzésmódszerekre vágyik, annak szuper lehetőséget nyújtanak Grecsó Zoltán koreográfus kortárstánc órái, melyeket minden hétköznap, 19 órától streamel a Facebook-oldalán.

A karantén idején Nyáry Krisztián a Líra Könyv Facebook-oldalán beszélget minden hétköznap 16 órától más-más vendéggel arról, hogy mivel tölti ezeket a napokat és milyen könyveket ajánl a bezártság könnyebb elviseléséhez. 

A Mandala Jógastúdiók is váltottak az online órákra, ezen az oldalon napi rendszerességgel gyakorolhatunk egy bejelentkezést követően, de a videókat utólag is meg lehet nézni. 

A Budapest Táncszínház Facebook-oldalán Földi Béla koreográfus tart 45 perces alaptréninget minden hétköznap 16 órától, a gyakorlatokat Jenei Lilla mutatja be. 

Címkék