Legtöbben meg se tudjuk mondani, csak az elmúlt félévben hány olyan Facebook posztot láttunk, amiben valaki az ellopott autóját kereste. A gépkocsitolvajok nem válogatnak, a legutóbbi híresebb esetben egy pilisvörösvári orvos autójának kélt lába benne életmentő berendezésekkel.

Noha a mobiltelefonokba épített GPS technológia már annyira átszövi a mindennapjainkat, hogy a Google meg tudja mondani melyik ország polgárai mennyire tartották be a koronavírus járvány idején a kijárási korlátozásokat, mégis, az autós műholdas GPS nyomkövető eszközök még mindig nem elég elterjedtek.

Ennek egyik oka az ember általános hozzáállása a szerencsétlenséghez, miszerint „ez velem úgysem történik meg”; a másik ok pedig a rengeteg félreértés és tisztázatlan kérdés, ami az autós nyomkövetőket övezi. Ebben a cikkben ez utóbbiakat igyekszünk tisztázni.  

Nézzük most tehát, mik a leggyakoribb tévhitek és mi a valóság:

Tévhit-1: A GPS nyomkövető illegális.
Igazság: A saját tulajdonú gépkocsijainkba teljesen legálisan szerelhetünk fel GPS nyomkövetőt
 
Tévhit-2: A GPS nyomkövető nem tud pontos helyzetet meghatározni.
Igazság: Az aktív típusú nyomkövetők valós időben mutatják meg a gépjármű helyzetét, 2-3 méteres 
tűréshatárral

Tévhit-3: A GPS nyomkövető csak lopás ellen jó.
Igazság: A mai modern készülékek már sokkal többre képesek. Autóba szerelve használhatjuk útvonaltervezésre, üzemanyagkontrollra (üzemanyaglopás ellen is szolgáltat információt), céges és flottás autóknál túlórák és túlfutások, kerülőutak, gyorshajtások ellenőrzésére, valamint hasznos funkció a menetlevél vagy útnyilvántartás generálása. Ezen kívül léteznek még személyes és eszköz-nyomkövetők is, velük emberek vagy állataink, illetve értékes tárgyaink mozgását tudjuk nyomon követni.

Tévhit-4: A GPS nyomkövető csak cégek flották számára hasznos.
Igazság: Sajnos a magánautókat ugyanúgy lopják, mint a céges társaikat, és egy átlagos családnak általában nagyobb érvágás az autó eltulajdonítása, különösen, ha még hitel is terheli, amit a lopás után is fizetni kell. Ezen felül a műholdas GPS képes biztonságot szolgáltatni a szülőknek a gyermekük bulizása esetén is, hiszen szükség esetén a szülők tudják, merre jár az autó. Továbbá a nyomkövető képes optimalizálni az autó üzemanyagfogyasztását és figyelmeztetni az esedékes karbantartásra, ezért a gépjármű élettartama akár évekkel is meghosszabodhat.

Tévhit-5: A GPS nyomkövető beszerelése nehézkes.
Igazság: Szerencsére ma már vannak gyakorlott szakszervízek, ahol 1-2 óra alatt beszerelik az eszközt.

Tévhit-6: A GPS nyomkövető könnyen kiiktatható vagy leárnyékolható a tolvajok által.
Igazság: Ez teljes mértékben attól függ, hová tesszük. Az AS Solutions által ajánlott megoldás a nyomkövető elrejtése a műszerfalba, így teljesen észrevétlen marad. Ráadásul amint a GSM kapcsolat megszakad a szerverrel (leárnyékolás esetén), a védelmi rendszer arra fog következtetni, hogy valami nem kívánt esemény történt és azonnal értesíti a tulajdonost és a rendszer üzemeltetőjét.

Tévhit-7: A GPS nyomkövető hiába van beépítve, ha ellopják az autót és gyorsan szétszerelik.
Igazság: Az elrejtett nyomkövetők képesek üzenetet és riasztást küldeni a tulajdonosnak és a rendszer üzemeltetőjének is. Gyakran előfordult már, hogy a tolvajok épp csak elkezdték a műveletet, a riasztásnak köszönhetően már úton volt a tulajdonos és a rendőrség is, így a lopás meghiúsult. De még az ellopott gépjárművek esetén is sokkal jobb a felderítési arány, mint a nyomkövetővel nem rendelkező esetekben, ahol az esetek 80%-a marad felderítetlen.

Tévhit-8: A GPS nyomkövető drága.
Igazság: Ezt hagytuk utoljára, mert ez a legkomplexebb kérdés. A GPS nyomkövető pénzbe kerül, de egyáltalán nem nevezhető drágának. A műholdas gépjárművédelmi rendszert már pár tízezer forintért be lehet építtetni az autóba, és a valós idős, aktív GPS-ek havi díja pár ezer Ft-tól indul.

Számoljunk együtt egy kicsit: manapság már egy középkategóriás autó ára is hárommillió forint felett van, a felsőkategóriás autók pedig bőven meghaladják a tízmillió forintot. Rengetegen ráadásul hitelt vesznek fel az autó megvásárlásához, amit akkor is fizetni kell, ha a gépkocsit ellopták. Mennyit ér meg a biztonságunk?