Sajnos a húsvét is korlátozások közt ér minket, így ez az időszak még szokatlanabb lesz, de az átvészelését segítendő, ezekben a napokban is lesznek izgalmasnak és érdekesnek ígérkező élő közvetítések. Online rendezik meg a tavaszi PagonyFesztet, a Vígszínház, illetve az A38 és a PIM is megemlékezik a költészet napjáról, de lesz Urban Jungle Budapest workshop is, míg a Budapesti Fesztiválzenekar a húsvétra hangolja karanténkoncertjeit.

Április 9., csütörtök

A Forrószegiek - Széki Rómeó és Júlia című előadást a Táncfórum 1989. április 28-án mutatta be a Thália Színházban. A legendás előadás bemutatójának 30 éves évfordulója alkalmából, ismét életre kel a méltán nagy hírű produkció. Novák Ferenc Tata szakmai irányítása mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, a volt Honvéd Táncszínház szólistái és a Bihari János Táncegyüttes jelenlegi és korábbi tagjai adják elő. A 2019. április 28-i felvételt április 9-én, 19 órától streamelik a Nemzeti Táncszínház Facebook-oldalán.

Április 10., péntek

A jelenlegi járványügyi helyzet hívta életre a Karanténból szól a nóta elnevezésű Facebook-oldalt, amely a hazai népzenei, cigányzenei és jazz szférát kívánja segíteni koncertek közvetítésével, április 10-től. Az első hétvégén a népzenei formációk között láthatjuk Magyar Borit, a Magyarhang zenekart, cigányzenei fronton ifj. Sárközy Lajos, illetve Dani János és családja, valamint Seres Vilmos és zenekara tűnik majd fel. A jazz szcénából Lamm Dávid és a Varga-Egri-Jónás Quartet élő bejelentkezését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, de koncertet ad a Swing á la Django is.

Április 11., szombat

A Vígszínház a hagyományaihoz híven, idén is megünnepli József Attila születésnapját, vagyis a magyar költészet napját. Április 11-én ezúttal Márai Sándor születésének 120. évfordulójára emlékeznek az előzetesen a közönség által beküldött kedvenc Márai-versek előadásával, amit a színház Facebook-oldalán élőben közvetítenek majd 15 órától.

A járvány a tavaszi PagonyFeszt szokásos megrendezését is ellehetetlenítette, azonban online pótolják amit csak lehet. Április 11-én délelőtt 10 órától lesznek bábos-mesés könyvbemutatók, közös rajzolás, meseolvasás és más kreatív foglalkozások is, egészen késő délutánig. Az élő közvetítés a Pagony kiadó Facebook-oldalán lesz látható.

Április 12., vasárnap

Húsvétvasárnap a Zeneakadémia honlapján és Facebook-oldalán az Ábrahám Consort és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus előadásában és Hamar Zsolt vezényletével közvetítik J. S. Bach János-passióját, melynek felvétele 2017-ben készült.

Április 13., hétfő

A Budapest Bábszínház új sorozata, a Mesék a Bábszínházból minden hétfőn és csütörtökön jelentkezik a színház YouTube-csatornáján. Ezeken a napokon 18 órától olyan meséket olvasnak fel a művészek, melyek inspirálták őket és bábelőadások is születtek belőlük. A korábbi felolvasásokat vissza is lehet nézni.

Április 14., kedd

A Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó közös sorozata, az Árnyjátékok április 14-én szintén a költészet napjára koncentrál. Önéletrajza alapján ismerhetjük meg József Attila életútját, a 115 éve született költő életművéből H. Bagó Ilona válogatta és szerkesztette a szövegeket. A versek és levélrészletek Szász Júlia és Bárnai Péter színművészek előadásában hangzanak el, a zenei aláfestésről pedig az ATMO zenekar gondoskodik.

Április 15., szerda

Itt a tavasz és ez megannyi feladatot ad a régi és új növénytulajdonosaknak. A téli nyugalmi időszak után most kezd éledni a természet és ennek megfelelően alakul a szobanövények életciklusa is. Az Urban Jungle Budapest online workshopján végigvehetjük a legfontosabb elméleti tudnivalókat és gyakorlati tanácsokat is kaphatunk, egészen az alapoktól kezdve. Az április 15-én, 13 órakor kezdődő workshop ára 4500 Ft, a technikai részleket ezen a linken találjátok.

Közvetítések mindennap

Az már nem újdonság, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar karanténkoncerteket ad, hiszen már több mint húsz napja jelentkeznek be élőben esténként. Húsvétra azonban különlegességekkel készülnek: április 10-én és 11-én J. S. Bach Máté-passiójának amszterdami felvételét közvetítik felvételről a Concertgebouw Zenekar előadásában, Fischer Iván vezényletével; 12-én, 13-án és 14-én Gustav Mahler Feltámadás szimfóniáját láthatjuk és hallhatjuk a Fesztiválzenekar előadásában, melynek felvétele a Müpában készült.

Az Akik maradtak című film Facebook-oldalán a színészek és a közreműködő alkotók olvasnak fel esténként 20 órától F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyvéből, amely a film alapjául is szolgált. A sorozat hamarosan véget ér, de a korábbi adások visszanézhetők maradnak.

A Lovechair rendszeres élő bejelentkezései segítségével teljesen új külsőt varázsolhatunk már megkopott székeinknek vagy egyéb bútorainknak, a miniworkshopok ráadásul a karanténban is hasznosak, hiszen az ötletek otthon megtalálható eszközökre vannak szabva. A livestreameket a Facebookon lehet követni.

A karantén idején Nyáry Krisztián a Líra Könyv Facebook-oldalán beszélget minden hétköznap 16 órától más-más vendéggel arról, hogy mivel tölti ezeket a napokat és milyen könyveket ajánl a bezártság könnyebb elviseléséhez. Az eddigi vendégek közt szerepelt Spiró György, Görög Ibolya, Röhrig Géza és Szabó T. Anna is.

Címkék