Ha megnézünk egy élőben közvetített természetfelvételt, hamar rájövünk, hogy ez a műfaj egészen más figyelmet igényel, mint a szépen felépített dramaturgiák. De pont ettől életszerű, és nyugodt szemlélődésre ad lehetőséget. Lehet, hogy nem történik semmi órákig, de aztán beúszik egy bálna a képbe, vagy kitátja a csőrét egy gólya, és meg is van a nap legjobb pillanata. Főleg olyan hazai webkamerákat gyűjtöttünk össze, amelyek természeti látnivalókra, állatokra és tájakra fókuszálnak, de néhány streamen keresztül egzotikus fajokat, kihalt nagyvárosokat is szemrevételezhetünk.

Frissítve: 2020. november 24.

Budapesti Állatkert

Az Állatkert nyár óta bővítette webkamerái sorát: a fókamedencén, a szavannakifutón és az elefántok udvarán kívül az orangután- és a Dél-Amerika-kifutón is körbenézhetünk már, ahol a  vízidisznókon, a nagy marákon kívül kis szerencsével Hadát, a kistapírt is el lehet csípni. A felvételeket a Budapest Zoo YouTube-csatornáján találjátok meg, ide kattintva.

Pécsi Állatkert

Két borjúfóka, Bonifác és Donka, víz alatt zajló mindennapjait követhetjük nyomon a medencébe helyezett kamerán keresztül. A videó egyelőre a Csodálatos Magyarország portálon keresztül érhető el, erre a linkre kattintva.

Az élő adáshoz kattints erre a linkre

Madárlesvideók

Sajnos a híres gemenci feketególya-pár életének közvetítését beszüntették, mivel a nézők közül sokan nem tudták elfogadni a természet rendjének valóságát (ha nem volt elég élelem, a fiókákat kidobták a fészekből). De aki madarakat akarna nézegetni, annak még mindig ott van a Madárles oldala és YouTube-csatornája, ahol több madárfajt is megleshetünk élőben: a szokolyai macskabagoly, a tiszalöki kuvik, a beregszászi gyöngybagoly vagy a ságvári fehér gólyák fészkeit lehet most épp nézegetni.

Állatok a nagyvilágból

Több külföldi állatkertnek is vannak élő közvetítései, például a világ egyik leghíresebb állatkertje, a San Diegó-i park több egységébe, így a koalákhoz, a tigrisekhez, az orangutánokhoz is be lehet lesni a webkamerákon keresztül. Nyár óta a nagyvilág szeme láttára zajlanak a melbourne-i állatkert pingvinjeinek, vidráinak és hóleopárdjainak, a sydney-i állatkert elefántjainak vagy tigriseinek a mindennapjai is.

A legnagyobb élő kamerás rendszerrel bíró Explore.org nemzetközi szervezetnek köszönhetően a világ más tájaira is ellátogathatunk, alaszkai halászó barna medvékhez, kenyai vízilovakhoz, kongói gorillákhoz, floridai mentett tigrisekhez; streamjeikből ezen a linken válogathattok. Nagy kedvencünk lett ez a relaxáló, hipnotikus erővel bíró mélytengeri adás, amelyben kanadai kardszárnyú delfineket láthatunk és hallgathatunk, míg ők az óceánfenékhez dörzsölik magukat, és időről időre beúsznak a kamera elé.

Városok és tájak a nagyvilágból

A külföldi utaknak idén lőttek, de online még bekapcsolódhatunk más városok real-time pillanataiba, átélve az érzést, hogy a világ nem csak a lakásunkból áll. A globális hálózatot üzemeltető Earthcam oldalán megnézhetjük, mi a helyzet többek között Chicagóban, Dublinban, a Copacabana Beachen vagy a Niagara-vízesésnél. Ráadásul térképes nézetben is kiválaszthatjuk, hogy a világ melyik tája érdekel minket – rengeteg mindenre rá lehet keresni Tokiótól Szentpéterváron át Peruig, de lévén egy érzékeny technikai megoldásról van szó, kalkuláljunk bele némi hibalehetőséget és épp offline kamerákat is!

Hasonló virtuális ablakot nyit a világra a Skyline Webcams, szintén az egész bolygón, Thaiföldtől Magyarországig, ahol érdekes módon Pápáról jelentkeznek be élő adással. Igazán felüdülés egy pillantást vetni a turistaáradat nélküli Trevi kútra vagy a Spanyol lépcsőre Rómában.

Ha hiányzik a Balaton

Egyhamar a belföldi turizmus sem fog beindulni, és nem mindenki olyan szerencsés, hogy a balatoni nyaralójában töltheti a karantén idejét. A Csodálatosbalaton.hu-n 20 balatoni helyszínt figyelhetünk meg real-time, köztük számos hajókikötőről, a badacsonyi Laposa Birtokról nyíló kilátást vagy a Tihanyi Bencés Apátság látképét.

Magyarország tájai az Időképen

A meteorológiai portál az egész országra kiterjedően rendelkezik élő webkamerás rendszerrel, egészen pontosan 591 darabbal. Megnézhetjük akár time-lapse nézetben is, mi az aktuális helyzet a népszerű kirándulóhelyeken, a Prédikálószéken, Dobogókőn, Kékestetőn, az egyes vidéki települések központjában vagy épp Budapest különböző kerületeiben, látnivalóinál. A Dunára és a Lánchídra nyíló felvételeken például egészen unikális látvány, hogy egy hajó sem jár.

Az élő felvételhez kattints ide!

Ismersz még izgalmas élő webkamerás közvetítéseket? Oszd meg velünk kommentben! 

Címkék