A koronavírus-járvány miatt nemcsak a gépkocsiforgalom csökkent drasztikusan, hanem a tömegközlekedési járműveket is egyre kevesebben használják. A főváros ezért áprilistól kezdőden bővíteni tervezi – méghozzá gyors ütemben – a főváros kerékpáros-hálózatát.

Az Index kereste meg a főpolgármesteri irodát, ahonnan Balogh Samu kabinetfőnök nyilatkozott a hírportálnak. Mint elmondta, a fővárosi önkormányzat szakmai stábja már elkezdett dolgozni a kerékpáros-hálózat bővítésének stratégiáján. Ennek része az is, hogy kiválasztják az új útvonalakat, ahol kell, ott pedig bizonyos munkálatokat is elvégeznek, ezek előkészítése már zajlik. A kialakult közlekedési helyzetet, annak változását folyamatosan szemmel követik és elemzik, a tervezett bővítést ez is befolyásolja. Például az is, hogy a közúti forgalom előbb nagyjából 60 %-ra, majd a múlt héten a felére zuhant vissza.  

Az új bringás útvonalak megnyitását a jó idő tartóssá válásához tervezik igazítani, vagyis még most, április elején várható. Hogy pontosan milyen útvonalak nyílnak majd meg, azt pontosan még nem tudni, de irányadó lehet a Magyar Kerékpárosklub levele, amit nemrég küldtek el a főpolgármesternek. Ebben erre is javaslatot tettek, részletesen leírták, hogy melyek a már kész tervvel rendelkező, könnyen megvalósítható fejlesztések.
 
A főváros vezetése egyébként is azt szorgalmazza a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hogy a városlakók a közösségi közlekedés helyett válasszanak más alternatívát, például a kerékpárt. Ennek érdekében a MOL Bubi közbringarendszer használati díját szimbolikus havi 100 forintra csökkentették le, illetve bevezették a Bubi online regisztrációját is.

Címkék