Ha az interneten böngészve belebotlunk egy kutyás fórumba, vagy beszédbe elegyedünk a többi gazdival, előbb-utóbb mindig előkerül az etetés témája. Ahány gazdi, annyi szokás; ahogy nincs két egyforma szülő, aki ugyanúgy nevelné a gyermekét, úgy nincs két egyforma kutyatartó sem, hiszen mindenki más szempontok szerint gondozza kedvencét. Egyesek kizárólag házi kosztot hajlandóak adni a kutyájuknak, mert idegenkednek az eledelektől, amik számukra ismeretlen összetevőket tartalmaznak. A másik végletbe viszont azok tartoznak, akik sosem etetnék meg az ebet otthon főzött ételekkel, hanem inkább a kutyatápra szavaznak. A köztes álláspontot képviselők pedig vegyesen alkalmazzák a kétféle táplálékot. De vajon melyik a legjobb a kutya számára?

Mi a baj a házi koszttal?

Időnként mindenkivel előfordul, hogy elszámolja az adagot a vasárnapi ebédnél, és véletlenül annyit sütött-főzött, amennyivel egy hétig jóllakhat a család. Pár nap után azonban már senki sem kívánja ismét ugyanazt az ételt, ám hogy a maradék se vesszen kárba, a legkézenfekvőbb helyen landol – a kutya táljában.

Akadnak olyan gazdik is, akik önjelölt kutyaséffé avanzsálják magukat, és csontokból, húsokból, kenyérből és egyéb fellelhető alapanyagokból dobnak össze egy elsőre mennyeinek tűnő lakomát négylábú barátjuknak.

Ezzel csupán az a gond, hogy a kutyák biológiai felépítése és emésztőrendszere jelentősen eltér az emberétől. Ami nekünk a kiegyensúlyozott táplálkozást jelenti, az nekik az egészségtelen étrendet. Ha egy kutya kizárólag házi koszton él, akkor előfordulhat, hogy túlsúlyos vagy nagyon sovány lesz, a szőre kifakul, a bőrén kiütések jelennek meg, esetleg emésztési gondjai támadnak. Ezek mindig intő jelek, amik arra utalnak, hogy változtatnunk kell az eb étkezési szokásain. Persze csak azután, hogy egy alapos állatorvosi vizsgálat kizárt mindenfajta szervi okot.

Miért kell körültekintőnek lenni a kutyaeledel választása során?

Említettük, hogy egyes gazdik azért idegenkednek a tápoktól, mert tartanak attól, hogy esetleg káros összetevőket is tartalmaznak. Nos, ez a félelem sajnos nem alaptalan, mert valóban léteznek olyan silány, rossz minőségű eledelek, melyekben semmi hasznos tápanyag nincs, viszont teli vannak ízfokozókkal, állagjavítókkal, mesterséges színezőanyagokkal és tartósítószerekkel. Ezekkel valóban nem jár jobban az eb, mintha házi kosztot enne.

A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Happy Dog eledelek azonban kimagasló minőségű termékek, melyeknek az előállítása során ügyeltek arra, hogy minden fontos tápanyagot tartalmazzanak.

A természetes eredetű alapanyagok, a kiegyensúlyozott fehérje- és zsírarány, illetve a hozzáadott gyümölcsök és gyógynövények elegendő energiával és hasznos ásványi anyagokkal látják el a kutya szervezetét. A kutyatáp tehát valóban jobb, mint a házi koszt - ha a megfelelőt választjuk.