A polikarbonát-szerkezetek általában nagyon stabilak és masszívak, kivéve, ha valamilyen hiba csúszik a rendszerbe. Bár a lapok UV- és ütésállók is, meglepően gyakran látni repedt, széteső, penészes szerkezetet. Hogyan lesz a polikarbonát-fedés tényleg tartós? Például úgy, hogy maradéktalanul betartjuk a szabályokat - páraáteresztő szalagot, alátétet, megfelelő profilokat használunk.

Hogyan kell helyesen szerelni a polikarbonátlapokat?

A polikarbonátlapok szerelésénél elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy a lemezek bizony komoly hőhatásnak vannak kitéve, még akkor is, ha beltérben alkalmazzuk őket. A telepítést tehát úgy kell megoldani, hogy az anyagnak legyen helye tágulni.

Ha megfelelő profilokat használunk, és az alátét gumiról sem feledkezünk meg, minimális az esélye annak, hogy melegben akkora feszültség keletkezik a rendszerben, hogy a lapok összefeszülnek és megrepednek. Házi barkácsolás helyett tehát jobb, ha kifejezetten erre a célra gyártott eszközökkel dolgozunk.

Üregkamrás lapok: hogyan történjen a végzárás?

Az üregkamrás lapok egyik legnagyobb ellensége az alga és a penész. Mivel a lemezeket gyakran használják vizes környezetben, sokszor előfordul, hogy a nedvesség beszivárog a kamrákba, és ha ott pang, könnyen foltos, penészes közeg alakulhat ki.

Fontos, hogy az üregkamrás polikarbonátlapok alsó végeit páraáteresztő végzáró szalaggal zárjuk. Ennek köszönhetően a nedvesség alul távozni tud a rendszerből. A víz felfelé folyik, a nedves levegő pedig nehezebb, mint a száraz, így a pára az alsó rétegek felé koncentrálódik majd.

A polikarbonát-lemezek felső végét viszont vízzáró szalaggal jó zárni, így minimalizálni lehet a bejutó nedvességet. Ha ezt az egyszerű szabályt észben tartjuk, évekig biztonságos és szép, jól működő rendszerünk lesz.

UV-állóság

A mai modern polikarbonát-lemezek már legalább az egyik oldalukon UV-állóak. Ha kültérben alkalmazzuk a lapokat, ügyeljünk rá, hogy ez az oldal kerüljön felfelé. Az UV-álló lapok hosszú évekig ellenállnak a napsugarak roncsolásának, így csak minimális amortizációval kell számolni az évek során.

Mire érdemes még figyelni a hosszabb élettartam érdekében:

  • Ügyeljünk rá, hogy más tárgyak (pl. ajtók sarka, kilincs, stb.) vagy növények (fák ága) ne karcolhassák meg a lapokat!
  • A homokot, faleveleket, szennyeződéseket gyorsan és gyengéden távolítsuk el. Inkább áztassuk fel a lerakódásokat, ne vakarjuk le!
  • A havat, leveleket a kültéri lapokról söpörjük el, hogy ne maradjon túl sok súly a tetőn.
Kellő gondossággal elérhetjük, hogy a tető, polikarbonát-szerkezet még évekig kiszolgáljon bennünket az építés után. Megfelelő anyagválasztás és kiegészítők használata mellett a polikarbonát-lemezek akár 20 évig is gond nélkül helyt állnak bárhol.