Példátlan az összefogás az országban, ezt most már bátran kijelenthetjük. A munka nélkül maradt színészek a diákokért fogtak össze, hogy könnyebbé tegyék a távoktatást. Közben számos színész és zenész is a karanténba kényszerültek szórakoztatásáról gondoskodnak felolvasásokkal, meseolvasással, otthoni zenéléssel. De a legszebb az egészben az, hogy eközben már a nehéz helyzetbe került színészek érdekében is megszületett az összefogás.

A Bíró Kriszta kezdeményezésére alakult MOTTO (Művészek az Otthoni Oktatásért) elképesztő gyorsasággal szerveződött és alakult meg. Van már weboldaluk, Facebook-oldaluk és YouTube-csatornájuk, használható és egyre bővülő tartalmaik, egy egész csapat az ötlet mögött. 
 
Az ötlet egyszerű: a színészek kötelező olvasmányokat olvasnak fel, hogy ezzel is elősegítsék az online oktatás gördülékenységét. Bíró Kriszta színésznő volt az ötletgazda, hozzá csatlakozott szinte azonnal Fullajtár Andrea színésznő, majd őt követték a többiek is (Ézsöl Andrea projektmenedzser, Kleb Attila fotográfus, a GetCloser Concerts művészeti vezetője, Seres Tamás rendező és Vető Balázs, a Fisherman’s ügynökség ügyvezetője). Nem beszélve a színészekről (Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, Farkasházi Réka, Fodor Tamás, Pokorny Lia, Radnay Csilla). A már elkészült és feltöltött videók évfolyamok, szerzők és előadók szerint is kereshetők.

A kezdeményezés nullpontján a MOTTO csapata felvette a kapcsolatot egy interneten szerveződő csoporttal, amelynek tanárok a tagjai, akik megosztják egymással az online tanítással kapcsolatos tapasztalataikat. Ők állították össze azon művek listáját is, amelyeket a színészek felolvasnak. Közben pedig egy csoportot is létrehoztak azon színészek számára, akik részt vennének a kezdeményezésben.

A jó hír, hogy pár óra leforgása alatt rengetegen jelentkeztek a csoportba annak ellenére, hogy a MOTTO-ban közreműködők mindannyian önkéntes munkát végeznek. Készülnek a videók, és ezeket folyamatosan töltik is fel a MOTTO oldalára. A csapat tagjai remélik, hogy a a járvány végével a tartalmaik ugyanolyan értéket képeznek majd, mint most is, kedvet csinálnak a gyerekeknek az irodalomhoz és az olvasásához, és esetleg létrejöhet a videókból egy internetes enciklopédia is.

De nemcsak a MOTTO létezik, hanem számos kisebb volumenű kezdeményezés, melyek célja ugyanaz: ne unatkozzunk, és ne őrüljünk meg a négy fal között, hanem töltekezzünk fel jó dolgokkal, szórakozzunk, foglaljuk el magunkat. Több színész és zenész például felolvasásokkal, alkalmi koncertekkel, meséléssel segít. Csak pár példa: Epres Attila minden este kedvenc szerzője, az amerikai Ambrose Bierce novelláit olvassa fel, Epres-Madarász Éva meséket olvas fel, éppúgy, mint Szalóki Ági énekesnő, Huzella Péter pedig intim hangulatú, közvetlen koncerteket ad a nappalijából. És példa még ezer van, sőt egyre több, már szinte követni sem lehet az újabbnál újabb lehetőségeket. De van jóga, táncóra és bábszínház is, nem beszélve a TRIP Hajó Első Magyar Karanténszínházáról. Az Élő közvetítések koronavírus idején nevű nyilvános Facebook-csoport mindenről tökéletesen tájékoztatást nyújt, érdemes hozzájuk csatlakozni.

Közben a munka nélkül maradt színészek miatt is alakul az összefogás, méghozzá elsősorban azok megsegítésére, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, és most igazán nagy bajba kerültek. Ezért most a Thália Színház Színházi Szolidaritási Alapot hívott életre, hogy ezen előadóművészek helyzetét megkönnyítse. A Thália Színház vezetősége 15 millió forinttal támogatja az alap munkáját, aminek ötlete egyébként Schell Judit és Kálomista Gábor fejéből pattant ki. Várják azon intézmények és magánszemélyek jelentkezését, akik a célokkal egyetértve támogatni tudják és kívánják is a Színházi Szolidaritási Alapot.

Címkék