A vendéglátásból és turizmusból élők okkal pánikolnak, sorra zárnak be a helyek, szolgáltatók, maradnak el a rendezvények, mondják le foglalásaikat a turisták. Az előrejelzések szerint húsvétra az európai turizmus 85 százalékkal esik majd vissza, ami hallatlan szám. Az MTÜ szerint még soha nem volt ilyen helyzetben a világ idegenforgalma.

A Magyar Apartmankiadók Egyesülete már három napja is arról számolt be, hogy sorra mondják le a foglalásokat a turisták, bezuhanni látszik a budapesti Airbnb-piac, valamint több légitársaság is komoly bajba került az immár világjárvánnyá nyilvánított koronavírus miatt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy március 12-i háttérbeszélgetésen számolt be arról, mennyire drámai helyzetbe került a világ turizmusa. Guller Zoltán vezérigazgató szerint Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, és húsvétra az európai turizmus 85 százalékkal fog visszaesni.

A helyzet rendkívül gyorsan változik, de a kormány előrejelzése szerint a vírus júniusban tetőzhet Magyarországon. Az MTÜ-höz tartozó Mahart Passnave-nál a tegnapi 32 kikötői lemondás után mára mindent lemondtak, szállodahajó nem fog érkezni Budapestre április végéig.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma. A márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le. A top10 küldőpiac közül a legnagyobbnak számító Németország esetében 14,9 százalékos a tavaszi lemondási arány. Magas a tervezett utak lemondási aránya Izraelből (43,2 százalék), Olaszországból (43,2 százalék) és Romániából (27,9 százalék). A belföldi foglalások közül a külföldiekhez képest arányaiban kevesebbet, 14,9 százalékot mondtak le. Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (57 százalék) és Izrael esetében (44 százalék) a legmagasabb. A visszaesés vidéken nem ilyen mértékű, a húsvéti foglalások megmaradtak, 10-15 százalékos a lemondások aránya. A nyári szezon a reményeik szerint megmenthető – mondta a vezérigazgató.

Guller Zoltán azt mondta, hogy a lehetséges megoldásokon dolgoznak jelenleg, ha minden jól sikerül, akkor 10 hónap alatt visszaállhat a turizmus a 2019-es szintre. Az MTÜ minden reklámkampányt leállított a járvány végéig, utána indít belföldi, és külföldi kampányokat. Hétpontos akciótervet terveznek a kormány elé vinni, ezek között lesz forgalomélénkítő kampány, vagy a létrehozott vis maior alap felhasználása. Hozzátette, hogy az elkezdett turisztikai fejlesztések folytatódnak a helyzet ellenére. Az EU-ban turisztikai „Marshall-tervet” készítenek az ágazat helyreállítására.

Megkerestük a turizmus több szegmensének képviselőit, egyelőre a Magyar Idegenvezetők Szövetségétől kaptunk választ. Az ő szakmájuk is nagyon megszenvedi a koronavírust, már hetek óta mondják le az idelátogatók csoportjait az utazásszervező cégek az utazási irodáknál, buszos társaságoknál, végül az idegenvezetőket is lemondják.

„Míg azonban az utazási irodáknak, beutaztató cégeknek, buszos, hajós társaságoknak vannak tartalékaik, amely kitarthat a túléléshez, az idegenvezetőknek nincs annyi tartalékuk, ezért ők veszélyeztetettebb helyzetben vannak. Most kezdtünk tárgyalásokat a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a NAV-val, illetve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, hogy a Kormány által ígért alapból az idegenvezetők is részesedhessenek. Vannak olyan kollégáink, akik az idegenvezetésen kívül nyelvoktatást, fordítást, tolmácsolást is vállalnak, ők a fordításból tudnak valamelyest pótolni a kieső bevételből, amennyiben tudnak megbízást szerezni, kapni. Vannak kollégák, akik családban élnek, ők bizonyos védelmet élvezhetnek erre az időszakra. De sajnos eléggé jellemző a magányos életforma azokra az idegenvezetőkre, akik csoportkísérőként külföldre visznek csoportokat, mert az ő számukra »a turisták jelentik a családot«... Ráadásul, azok az idegenvezetők, akik most, ha még kapnak is csoportot, vagy egyéni vendégeket (akik elég bátrak és idejönnek), fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek. Csak remélni tudjuk, hogy 2-3 hónap alatt elmúlik a járvány” – írta Caesar Éva, a szervezet elnöke.

Címkék