A Magyar Nemzeti Múzeum még januárban tett közzé egy felhívást a március 10-i, környezetvédelmi jeles nap kapcsán, melyhez rengeteg hazai múzeum csatlakozott, köztük budapestiek is. A páratlan összefogás eredménye jó pár különleges tárlatvezetés, melyekkel holnap délután 17 órától várják az érdeklődőket.

Máricus 10-én, a Beporzók napján országszerte mintegy 40 múzeum várja valamilyen extra programmal a nagyközönséget, hogy emlékeztessék arra, hogy az emberiség számára fontos ökoszisztéma legfőbb szereplői, a virágok és a rovarok elég nagy bajban vannak. Ennek a szomorú folyamatnak a szimbólumai a méhek
 
A vészharangot német kutatók kongatták meg még 2017-ben, amikor közzétették megfigyelésüket: 27 év alatt pár kisebb német természetvédelmi területen a nappali repülő rovarok 75%-a egyszerűen eltűnt. A bejelentés a világ kutatóit arra ösztönözte, hogy ők is vizsgálódni kezdjenek, s ekkor fedezték fel a döbbenetes tényt, hogy mindez az egész világot sújtó probléma – és nem csak a természetvédelmi területeken. 

A 2018 óta létező, természetvédelmi jeles nap, március 10-e, a Beporzók napja a múzeumok széles körű összefogását hozta. Ezen a napon a csatlakozó múzeumok a témába vágó, különleges programokkal, tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. A Beporzók napja idén nem is csak egy nap, hanem egy teljes hét lesz, mert van, ahol nemcsak 10-én lesznek programok, hanem későbbi napokon is. A kezdeményezéshez a következő budapesti múzeumok csatlakoztak a Magyar Memzeti Múzeum mellé: Aquincumi Múzeum, Kassák Múzeum, Ludwig Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Közlekedési Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum és a Tomory Lajos Múzeum.
 

A programok további részletei itt találhatók, és bár ingyen látogathatóak, a nagy érdeklődésre való tekintettel regisztrálni szükséges rájuk, amit itt tehetünk meg. 

Címkék