A COVID-19 megjelenésével mindannyian otthonainkba kényszerültünk és sokkal több órát töltünk el ott, mint azt korábban megszokhattuk. Egy ilyen időszakban felmerül a kérdés, hogy mivel töltsük el a megszaporodott szabadidőnket. Ahelyett, hogy elvesznénk a tengernyi mennyiségű vírus hírben és a Facebook posztban, miért nem fordítunk figyelmet arra, hogy valami újat tanuljunk?

Az utóbbi időszakban rengeteget fejlődött a távoktatás és még a korábbinál is nagyobb mennyiségű online képzés, oktató anyag érhető el a weben, amellyel új készségeket vagy akár egy új szakmát is elsajátíthatunk. Egy új készség elsajátítása bizonyítottan jó hatással van a mentális egészségre és a stressz levezetésére, és mivel sokunk bezárva tölti napjait, ezért sosem volt még ilyen fontos előtérbe helyezni a jó közérzetünket.

Az alábbi cikkben azokat az online kurzusokat szeretném bemutatni, amelyek kimondottan webfejlesztőknek készültek. Ezeknek a képzéseknek az elvégzése során olyan webfejlesztő technológiákról lehet tanulni, mint a HTML, CSS és a JavaScript és olyan webfejlesztéshez szükséges keretrendszerekről, mint a React, Angular vagy a Bootstrap.

1. A webfejlesztés alapjai és programozás szakirány - a Michigan Egyetem képzése

Elérhetőség: https://www.coursera.org/specializations/web-design

Akármennyire meglepő, az egyik legjobb, online elérhető webfejlesztő képzés ingyenes. A Michigan Egyetem 5 részből áll kurzusa megtanítja, hogy hogyan lehet egy webes portfóliót elkészíteni CSS3, HTML5 és JavaScript segítségével. Ráadásul mindezt teljesen ingyenesen.  

A tananyag 5 részből áll, amelyek a következők:  

  • 1. a HTML5 technológia alapjai,
  • a CSS3 technológia alapjai,
  • a JavaScript interaktív alkalmazása,
  • reszponzív webdesign tervezése haladóknak
  • és a Capstone alapjai.
 Az online tanórák, gyakorló és felmérő tesztek és programozási feladatok segítségével lehet elsajátítani a webfejlesztéshez szükséges készségeket.

Ez a kurzus azoknak a kezdőknek a legideálisabb, akik a webfejlesztéssel kapcsolatos esszenciális tudást szeretnék megszerezni. Meg lehet tanulni a magas színvonalú, mobilon, számítógépen és tableten elérhető weboldalak elkészítésének módszereit. A kurzus végén egy professzionális webes portfólió elkészítésével lehet számot adni a megszerzett ismeretekről. Ez a kurzus egy nagy lépés ahhoz, hogy valaki prof webfejlesztővé váljon.

2. Bevezetés a webfejlesztés ismereteibe - a Pluralsight képzése

Elérhetőség: https://www.pluralsight.com/courses/web-development-intro

A Pluralsight online edukációs platformján számos webfejlesztéssel kapcsolatos kurzus érhető el. Ezek fizetős tanfolyamok, egy 10 napos ingyenes próbaverzió után a csomag típusától függően havonta 25 - 30 USD-ba kerülnek. Ez talán drágának hangzik, azonban a szolgáltatás megvásárlásával elérhetővé válik a Pluralsight teljes könyvtára. Ennek segítségével még közelebb lehet kerülni ahhoz, hogy valaki profi webfejlesztővé váljon.

A bevezetés a webfejlesztés alapjaiba kurzus 11 órás tananyaga magába foglalja a HTML, a CSS és a JavaScript alapjait, ezenkívül a GitHub és a Node.JS alapjai is érintve vannak. Ha valaki megtanulja ezeket az eszközöket alkalmazni, akkor a kreatív gondolkodása is fejlődni fog a kurzus ideje alatt.

A bevezetés a webfejlesztés ismereteibe kurzus ideális azoknak a kezdőknek, akik semmilyen tudással nem rendelkeznek a programozással kapcsolatban. Viszont, ha valaki már rendelkezik valamennyi alaptudással ezen a területen, akkor érdemes más kurzust keresni a Pluralsight honlapján, ahol további számos haladó képzés is van.  

3. Webfejlesztés 101 - a P2PU kurzusa

Elérhetőség: https://courses.p2pu.org/en/schools/school-of-webcraft/sets/webmaking-101/

A P2PU vagy a Peer 2 Peer Egyetem egy társadalmi kezdeményezésen alapuló projekt. Ez a szervezet olyan platformot hozott létre, amely az intézményi rendszeren kívül áll és az élethosszig tartó tanulás alapelvére épül. Minden kurzusa ingyenesen hozzáférhető. A Webfejlesztés 101 kurzus az alapokra koncentrál, így ideális azoknak, akik nincsenek még beavatva a szakma rejtelmeibe.

A tananyag hét részből áll és a HTML-t mutatja be. Először be kell mutatkozni a közösségnek, majd kezdődhet a HTML programozása. Ezután ki kell választani a szövegszerkesztőt, regisztrálni egy domainre és megfelelő webes elérhetőséget létrehozni, ahova fel is lehet majd tölteni az elkészült munkákat. Ez az első kis lépés afelé, hogy valaki profi webfejlesztővé váljon.

Ezek után még hosszú út vezet ahhoz, hogy valaki tényleg profi legyen, de ahogy mondani szokták: Róma sem egy nap alatt épült. Ha valahol el akarjuk kezdeni kitanulni a szakmát, akkor ez a kurzus ideális választás. Ez a rövid és ingyenes képzés segít elsajátítani a HTML és a programozás alapjait és egy nagy löketet ad a további tanuláshoz.  

4. Webfejlesztővé válni 2020-ban: kezdőtől a profi szintig - Udemy

Elérhetőség: https://www.udemy.com/course/the-complete-web-developer-zero-to-mastery

Ez az egyik legfrissebb webfejlesztéssel kapcsolatos tudásanyagot kínáló kurzus 2020-ban. Azért ideális, mert meg lehet tanulni programozni és webfejlesztővé lehet válni a HTML, CSS, Javascript, React, Node.js, gépi tanulás és más egyéb technológiák elsajátításával. Azért is jó, mert meg lehet tanulni olyan készségeket, amelyek a webfejlesztő munkák megszerzéséhez szükségesek. Ezek a készségek a következők: webfejlesztő, szoftverfejlesztő, front-end fejlesztő és full-stack fejlesztő.

Azért nagyon praktikus ez a kurzus, mert projektalapú feladatok elvégzése által lehet tanulni. A tanfolyam során 10-nél is több valódi projektet kell megvalósítani, amit később a személyes Github tárhelybe is fel lehet tölteni. Emellett el lehet sajátítani a legjobb módszereket a tiszta, hatékony és vírusmentes programkódok létrehozására. Összességében, ez a kurzus nagy kihívásokat tartalmaz, de abszolút megéri, ha valaki komolyan veszi, amit csinál.

5. JavaScript kurzus: alkoss meg egy valódi projektet - Udemy

Elérhetőség: https://www.udemy.com/course/the-complete-javascript-course

Az Udemy JavaScript kurzusa azért került erre a listára, mert ez az egyik legfontosabb technológia, amit egy leendő webfejlesztőnek meg kell tanulnia.

Eredetileg egy kliens oldali megoldásnak indult, viszont mára a JavaScript rendszere lehetővé teszi egy teljes alkalmazás megalkotását más technológia segítsége nélkül. Azt hozzá kell tenni, hogy az olyan keretrendszerek, mint a Node.js egyszerűvé teszik a JavaScript alkalmazását a kiszolgáló oldali megoldásoknál.

Ezeknek a technológiáknak a segítségével el lehet sajátítani programozó és hibakereső módszereket és azt, hogy hogyan lehet a kódok szerkezetét és rendszerét kialakítani modulok és függvények segítségével.

Röviden összefoglalva, ez a legjobb kurzus annak, aki a JavaScript technológiáját mélységeiben akarja megtanulni.

6. Webfejlesztő kurzus 2.0 - Udemy

Elérhetőség: https://www.udemy.com/course/the-complete-web-developer-course-2

Ez is egy olyan webfejlesztő kurzus, ahol azt lehet megtanulni, hogy a legalapvetőbb technológiákat alkalmazva (HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python, MySQL stb.) hogyan lehet weboldalakat és mobil applikációkat fejleszteni.

De nem csak ezeknek az alapvető technológiáknak a rendszerét lehet megtanulni, hanem olyan komplexebbekét is, mint a jQuery vagy a Bootstrap.

7. Bevezetés a HTML és CSS technológia alapjaiba - Khan Academy

Elérhetőség: https://www.khanacademy.org/computing/computer-programming/html-css

A Khan Academy neve ismerős lehet sokak számára. Ez a nonprofit oktatási szervezet számos, ingyenesen elérhető kurzust kínál: oktatást hallgatóknak és továbbképzést szakmabelieknek. A kínálatukon belül van egy olyan kurzus, ami a webfejlesztés esszenciális tudnivalóit tartalmazza.

A tananyag egyik része a HTML-re koncentrál, a másik rész a CSS-re, aminek segítségével a készülő weboldal stílusát lehet felépíteni. Habár ez a két programozási nyelv a legrégebbiek közé tartozik, korántsem nevezhetőek elavultnak. Valójában a legtöbb internetes weboldal technológiájának alapjául szolgálnak.

Talán pont emiatt ez a kurzus az egyik legideálisabb a webfejlesztés alapjainak elsajátításához. Arról nem beszélve, hogy a Khan Academy egy ismert és megbízható szervezet. Ráadásul ingyenes, tehát „csak” időt és figyelmet igényel befektetés gyanánt.

8. Webfejlesztő bootcamp - Udemy

Elérhetőség: https://www.udemy.com/course/the-web-developer-bootcamp

Ha valaki anyagilag csak egy webfejlesztő kurzust engedhet meg magának, akkor ez az ideális választás. A tananyagba beletartoznak a kulcsfontosságú technológiákkal (HTML, CSS, JS, Node stb.) kapcsolatos ismeretek.

Ez a kurzus egy rövid és intenzív képzés formájában nyújt oktatást és korábbi képzésvezetők szervezik. Az köztudott, hogy ezek a képzések drágák: általában 10.000 - 20.000 USD között van az áruk. Azonban ez a kurzus mindössze 10 USD-ért elérhető, ami szinte hihetetlenül alacsony ár.

A képzés szervezése és felépítése is egyedülálló. Nem olyan, mint a többi hasonló kurzus, ahol figyelni kell, hogy az oktató hogyan programoz.

Sokkal interaktívabb és úgy lehetne jellemezni, hogy elméleti és gyakorlati órák, demonstrációk és kutatási feladatok elegye. Összefoglalva, ez a legjobb kurzus azok számára, akik 0-áról akarnak webfejlesztést tanulni.

9. Webfejlesztő bootcamp haladóknak - Udemy

Elérhetőség: https://www.udemy.com/course/the-web-developer-bootcamp

Ez egyfajta folytatása az előbb bemutatott kurzusnak, ráadásul Colt Steele a képzés megalkotója és korábbi oktatója tanít webfejlesztést haladóknak. Az oktatás során olyan technológiákat mutat be, mint a React 16, Redux, D3, ES2015, Testing, CSS Flexbox, Animations, SVG, és az AJAX.

Az a legjobb ebben a kurzusban, hogy valós webes alkalmazásokat lehet megcsinálni a legkorszerűbb technológiák segítségével.

A képzés során több mint 10 projektet kell megvalósítani, emellett számos programozási problémát is meg kell oldani és így lehet elsajátítani a tanagyag gyakorlati aspektusát is.

Ez a kurzus azoknak ideális, akiknek már van alaptudása a webfejlesztésről, értik a HTML, CSS és JavaScript működését és szeretnének komplexebb technológiákról is tanulni, hogy tovább fejlődjenek szakmailag.

10. Minden, amit tudni kell az Angular-ról - Udemy

Elérhetőség: https://www.udemy.com/course/the-complete-guide-to-angular-2

Ez a kurzus minden Angular-ral kapcsolatos tanulnivalót magába foglal. Ha valamilyen technológia mögött a Google áll, akkor érdemes megismerni.

A tanfolyam során az Angular szakértőjévé lehet válni, ami azt jelenti, hogy magas színvonalú reszponzív webes alkalmazások tervezésének módszerét lehet elsajátítani. Az Angular 3-5 -ös verziói kerülnek terítékre, de ezeknek a megtanulásához nem szükséges ismerni az 1-es és 2-es verziót, tehát teljesen 0-ról is el lehet kezdeni a kurzust.

A telepítéstől az alkalmazásig minden egyes fázist magába foglal a tananyag. Ebbe beletartozik a technológia minden eleme, irányelve, szolgáltatása, típusa, HTTP hozzáférés, hitelesítés, az Angular alkalmazásának optimalizálása modulok segítségével, offline működés és még sok más egyéb.

Ha valaki elvégzi ezt a képzést, akkor azt is meg fogja tanulni, hogy hogyan működtessen egy alkalmazást.

Összefoglalás

Részletesen bemutattunk néhányat a legjobb webfejlesztő kurzusok közül. Nem kell mindegyiket elvégezni, érdemes megnézni a kurzusok bemutatását és kiválasztani azt, amelyikkel a leginkább tudunk azonosulni.