A pipázás mindig is az elegancia része volt. Az úriemberek, amikor leültek megbeszélni az élet nagy dolgait, fontos politikai, irodalmi kérdéseket, kezükben pipát vagy szivart tartottak. Azonban míg a szivar inkább a férfiasságot, addig a pipa az úriemberséget jelképezi. A pipázás kiváló kikapcsolódási lehetőség, az azonban folyamatos vita tárgya, hogy melyik pipa a legjobb. Sokan a tajtékbetétes pipákat tartják a pipák királyának. Hogy miért? Mitől olyan különleges? Ha szeretné megtudni, olvasson tovább!

Na de mi az a tajték?

A tajték egy különleges kő, amelyet gyakran használnak a pipák készítésére a gyártók. A tajték egy magnézium szilikát, amit az egészen könnyű és a porózus kristályok közé sorolunk. Ha hihetünk a vén pipásoknak, a tajtékbetétes pipa igazi hungarikum. A monda szerint az első tajtékbetétes pipa betétjét tajtékkőből készítette egy suszter. Azért pont ebből az anyagból, mert az akkori uralkodónak tajtékkőből készült sakk-készletet faragott, a maradék törmeléket pedig nem akarta hagyni kárba veszni. A pipa olyan szépre sikeredett az új betéttel, hogy a suszter a hercegnek adta, mondván, ő nem méltó a használatára. A pipa hamar elhíresült, ugyanis az uralkodó gyakran dicsekedett vele nemesei, vendégei körében.

A tajtékbetétes pipa nem véletlenül örvendett hatalmas népszerűségnek. Külseje különlegesebb a társainál: mikor elkészül, a pipa hófehér színben pompázik, majd idővel lassan bebarnul. Különlegessége is ebben rejlik, ugyanis minden pipa az anyagában lévő ásványok miatt más-más mintát kap a folyamat közben.

Milyen tajtékbetétes pipa létezik?


Ezekből a különleges pipákból két fajtát különböztethetünk meg. Vannak azok a pipák, melyek kizárólag tajtékkő felhasználásával készülnek. Mindez hogyan lehetséges? Nos, miután magát a pipát kifaragták, a törmeléket összepréselik, hogy újra felhasználják. Ezek a drágább darabok. A tajtékbetétes pipák legjobbjai Törökországban és Ausztriában készülnek. Préselt pipákból magyar darabokat is találhat, a Szabó-Kőrös pipagyár készít ilyeneket.

Tajtékbetétes pipákat a Humidorshop.hu oldalán is vásárolhat. Tőlük néhány kattintással megrendelheti az Önnek leginkább tetsző pipát.

Mik szólnak a tajtékbetétes pipák ellen és mellett?

Azoknak a férfiaknak, akik nem szeretnék felhalmozni a pipákat, azonban sok fajta dohánykeveréket szeretnének kipróbálni, ezek a pipák valók. Hogy miért? Egy átlagos pipa könnyen magába szívja az erősebb keverékek aromáját, míg a tajtékbetétes pipa meg sem érzi. Éppen ezért tökéletes társa a felfedezésre vágyó pipásoknak.

Azonban ezek a pipák sem hibátlanok. Óvatosan kell velük bánni, ugyanis borzasztóan törékenyek, ráadásul könnyen koszolódnak. Éppen ezért fontos, hogy mindig óvatosan el legyenek csomagolva!

Ha elakadna, kérdése lenne, nyugodtan írjon a fentebb említett oldal csapatának, akik szívesen segítenek mindenben!