Turisztikai fejlesztések indulnak a római limes magyarországi szakaszának két helyszínén is.

A projekt keretében a római limes magyarországi szakaszának részét képező nagytétényi Campona castellum és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítását tervezik, régészeti parkot, látogatóközpontot és egy információs centrumot alakítanak ki a helyszíneken. A projekt célja a világörökség-várományos helyszínek tematikus hálózattá való fejlesztése.

A fejlesztésre pályázó konzorcium vezetője a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), tagja a verőcei önkormányzat, valamint az Iparművészeti Múzeum (IM), amelynek nagytétényi területén a fejlesztés egy része zajlik, továbbá a Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A pályázat a limes két világörökségi várományos helyszínén valósul meg, a turisztikai fejlesztés célja a területek lehetőségeinek kiaknázása. A pályázatban Nagytétény és Verőce közös szereplését az indokolta, hogy a pályázat feltétele volt hálózat létrehozása. A verőcei helyszín csatlakozása formai és tartalmi szempontból is fontos, a két pályázat kiegészíti, erősíti egymást.

A pályázat megvalósítási határideje 36 hónap, most a közbeszerzési szakasz következik; ha minden a terv szerint halad, jövő nyárra látogathatóak lesznek a látványosságok. 

Camponának a római birodalom pannóniai határvonalán (limes) elhelyezkedő egyik segédcsapat-táborát és települését nevezték. Campona katonai tábora (castellum) Budapest déli kapujában fekszik, Nagytétény központjában, a nagytétényi kastély mellett. Az egykori lovasíjász-tábor a magyarországi római limes egyik kiemelt pontja; a terület harmada beépítetlen, állami tulajdonban és a Magyar Nemzeti Múzeum kezelésében van, lehetőséget kínálva egy római lovastábor bemutatására és folyamatos régészeti kutatására.

A Magyar Nemzeti Múzeum a projekt keretében látogatóközpont, kiállítás, régészeti park, játszótér, rendezvényhelyszín és egy LimesInfoCentrum létrehozását tervezi. A római védművekkel – erődfal, tornyok, kapuk – határolt, parkosított területen a tábor épületeit, főútjait érzékeltetik, amely egy kilátóhelyről is áttekinthető lesz. A fennmaradó szabad terület rendezvény- és közösségi térként hasznosítható.

A Campona Victrix - Győzedelmes Campona elnevezésű projekt három ütemben valósul meg 355 millió forintból. Jelenleg az első ütemről van szó, amelyben látogatóközpont, kiállítás, kőtár létrehozása, szabadtéri rendezvénytér és bemutató szerepel.

A római Limes másik pontján, Verőcén is készül egy látogatóközpont. A Pest megye északi részén látható római őrtorony maradványaira épülő turisztikai fejlesztés az egykori limes másik szerepére hívja fel a figyelmet. A Duna partján álló őrtorony nemcsak védelmi funkciót töltött be, hanem a hadsereg átkelését, vízi járművek kikötését is szolgálta.

A falu határában található torony és hídfőállás a római katonai építészet és határvédelmi stratégia több mint 400 éven keresztül működő kiemelkedő emléke. A projekt keretében kétszintes látogatóközpontot hoznak létre, amelyben a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatják be interaktív módon, emellett egy római tematikus játszóteret és tanösvényt is kialakítanak.

(Forrás: MTI)

Címkék