Az ideális WC-csésze kiválasztása cseppet sem egyszerű feladat, hiszen ma már számtalan formájú és kialakítású modellt kínálnak a forgalmazók. Cikkünkben a választás buktatóira próbálunk rávilágítani, megkönnyítve ezzel a fali WC-csészék közötti választást.

WC-csészék típusai

Sokáig kizárólag álló WC-csészéket lehetett kapni, amelyek kevésbé esztétikus kialakításuk és unalmas formaviláguk miatt egyre inkább visszaszorulóban vannak. Mellettük szól viszont a jó ár-érték arány valamint az, hogy alsó és hátsó kifolyós kivitelben is kaphatók.

A monoblokkos WC-k a hagyományos típusnál jóval mutatósabbak, hiszen itt a csésze és a tartály közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, egységet alkotnak. Ennek a kivitelnek az előnye, hogy nagyobb bontási, szerelési munkálatok nélkül is dizájnos toalettünk lehet.

Napjainkban a légies, gyönyörű formavilággal rendelkező fali (vagy más néven függesztett) WC-csészék számítanak a legnépszerűbbnek. Esztétikusságuk mellett praktikusak is, mivel könnyű alattuk felmosni.

Lapos vagy mélyöblítésű

A falra szerelhető WC-csészék kevés kivételtől eltekintve mélyöblítésűek. Nem csak azért, mert manapság ez az elterjedtebb típus, hanem mert otthoni használatra ez a kialakítás az előnyösebb. Felületén kevésbé ül meg a szennyeződés, így kívül belül könnyebben tisztítható, és használata szinte teljesen szagmentes, hiszen a benne található víz bűzzáró funkciót tölt be. Akik viszont semmilyen körülmények között nem tudnak megbarátkozni az esetlegesen visszacsapódó vízzel, azok a szűkebb kínálatú laposöblítésű WC-k közül válogathatnak.

Design

Ahogy a többi WC-csésze esetében, itt is sokféle formával lehet találkozni, de a két legjellemzőbb az íves és a szögletes kialakítás, de a kényelmes használhatóság miatt utóbbi esetében is jellemzőek a lekerekített sarkok. A maximális összhang érdekében érdemes a szanitereket azonos termékcsaládból választani.

WC-tartály

A fali WC-csészék akkor mutatnak igazán jól, ha a tartályuk a falon belül, a kíváncsi szemek elől rejtve kerül kialakításra, sőt nem ritka, hogy kizárólag emiatt épül extra falrész. Az álcázás akkor tökéletes, ha a vízcsövek egyáltalán nem látszanak, csupán az öblítőgomb vagy -lap töri meg kissé a burkolat homogenitását. A beépített szerelvények miatt mindenképpen előtérbe kerül a minőség, ugyanis egy-egy meghibásodás is komoly bontási munkát von maga után.

Árak

A falra szerelhető WC-k bár nem feltétlenül tartoznak az olcsóbbak közé, a modern fürdőszobákkal harmonizáló lebegő kialakítás miatt mégis megéri vállalni a felárat. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy az ár a WC-csészén kívül tartalmazza-e az ülőke árát, mert sok esetben azt külön kell megvásárolni. A beépíthető tartály viszont minden esetben plusz költségként fog jelentkezni.