Idén tavasszal az élet nem folyt a saját, jól megszokott medrében. Sokan ezért a téli-nyári gumi cseréjét is az utolsó utáni pillanatokra halasztották. Mikor kell szettet váltani, és mi az a pont, amikor végleg le kell cserélni a készletet, új abroncsot vásárolni a kocsira? Az Olcsobbgumi.hu szakértői segítenek!

A téli-nyári váltás

A nyári gumik 7 fokos hőmérséklet alatt már nem nyújtanak megfelelő biztonságot. Ha a hőmérő higanyszála napközben sem emelkedik 10-12 fok fölé, érdemes lecserélni a szettet a téli gumira. Fordítva, 12 fok felett a legtöbb téli gumi elveszíti az előnyös tulajdonságait. Ha már reggel is 10 fok körül van a hőmérséklet, jöhet a nyári szett!

A váltáskor a használaton kívüli készletet helyezzük el egy száraz, hűvös, fénytől védett helyen. A gumikat lehetőség szerint tároljuk a felniken, lehetőleg függőlegesen, az erre a célra készített állványon. Így elkerülhetjük, hogy a gumikat ütés érje, torzuljanak a felnik. A szettek váltásakor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a felszerelt abroncsokat centríroztatni kell.

Szabad-e kopott gumival közlekedni?

Magyarországon a KRESZ szerint a gumik minimális barázdamélységének 1,6 mm-nek kell lennie. A osztrák autópályán ehhez képest 4 mm-es barázdamélységet írnak elő egy téli gumiabroncs esetében. Az Olcsobbgumi.hu szakértője felhívja a figyelmet: nem érdemes megvárni, hogy a minimális értékre kopjon az abroncsunk. Az osztrák példa több mint a dupláját írja elő az itthoni minimális értéknek, ebből érezhető, hogy az 1,6 milliméteresre kopott gumi már igen veszélyes is lehet.

A gumiabroncsokat nem szabad újravágatni, mint ahogy javítani sem. A sérült vagy szálszakadt gumit egyszerűen nem lehet megbízhatóan “foltozni”. Ilyen esetben ne kockáztassunk! Ha felmerül az oldalfalsérülés vagy egyéb behatás veszélye, inkább forduljunk szakemberhez!

Hogyan cseréljünk gumit?

Érdemes szakember tanácsát kérni és gondosan utánajárni, melyik gumival hozza az autónk a lehető legjobb teljesítményt. A megfelelő paraméterekkel rendelkező abroncsot ezek után online is meg lehet vásárolni, sőt, akár házhoz szállítással is megrendelhetjük a megfelelő készletet. Ez segíthet jó áron jutni a gumikhoz.

Ha sokat közlekedünk, jó ötlet lehet kátyúgaranciával rendelkező gumikat választani. Ilyen esetekben, amennyiben az abroncs többet már nem javítható, a gyártó a javítás költségeit részben vagy egészében átvállalhatja a kopás és a sérülés körülményeinek függvényében - így egy komolyabb sérülés nem a pénztárcánkat terheli.

A megfelelően kiválasztott, helyes guminyomáson üzemeltetett és rendszeresen ellenőrzött abroncsok körülbelül 3-5 évig (erről a gyártó ad pontos információt) üzemeltethetők biztonságosan. Ezek után akkor is érdemes cserélni, ha a szett megkímélt állapotú. Ennyi idő alatt ugyanis a keverék összetétele is megváltozik, szükségessé téve a sürgős gumiabroncscserét.