Az elhízás manapság ugyanolyan népbetegségnek számít, mint a 2-es típusú cukorbetegség, ami nem csoda, hiszen sok esetben valóban az elhízottság vezet a cukorbetegség kialakulásához. Egy 2019-es vizsgálat szerint Magyarország igen előkelő helyet foglal el az elhízott országok között, világszinten a negyedik helyen állunk az USA, Mexikó és Új-Zéland után, Európában viszont sikerült megcsípni az első helyet. Sajnos az elhízás egészségügyileg számos hátránnyal jár, ezért akinek fontos az egészsége, fel kell ismernie a tényt, ha baj van, és egészséges étkezéssel, valamint testmozgással változtatni a helyzeten.

Miért problémás a súlyfelesleg?

Néhány kiló súlyfelesleg nem okoz gondot, de a jelentős súlytöbblet számos egészségügyi probléma kiváltó oka. Az egyik legjellemzőbb a 2-es típusú cukorbetegség, ezt követi szorosan a magas vérnyomás. Összefüggésbe hozható a túlsúllyal még az oszteoartritisz, a máj zsíros elfajulása, a meddőség, a vérzsírszint átrendeződése, ami érelmeszesedéshez, koszorúér-betegséghez és akár stroke-hoz is vezethet.

Mi okozza a túlsúlyt?

A túlsúlyt jellemzően a rendszeres nassolás, az egészségtelen és kalóriadús ételek fogyasztása, az egészséges táplálkozás hiánya váltja ki, és a mozgásszegény életmód szintén okolható a plusz kilókért.

Természetesen előfordul az is, hogy valakinél genetikai hajlam áll a túlsúly hátterében, vagy akár valamilyen betegség (pl. pajzsmirigyproblémák), de az esetek igen jelentős többségében nem ez a helyzet.

Melyik diéta hoz a leggyorsabban eredményt?

Nagyon sokan hisznek a csodadiétákban, melyek szerint elég néhány hétig, durvább esetben néhány hónapig sanyargatniuk magukat, és amikor lementek a kilók, akkor visszatérhetnek a régi rossz szokásaikhoz. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, hiszen a rossz szokások vezettek a súlytöbblet megjelenéséhez, így ha valaki újra aszerint étkezik, akkor rövid időn belül ugyanott találja magát, ahonnan elindult.

Az egyetlen módszer, amivel elérhető az ideális testsúly és hosszú távon meg is tartható, az nem más, mint az életmódváltás. Ezalatt az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás egyaránt értendő.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet többet finomakat enni?

Az egészséges táplálkozásban az a legjobb, hogy nagyon sokféle élelmiszer belefér az étrendbe, így nem nehéz ízletes és változatos menüket összeállítani. A zöldségek, a gyümölcsök, az ízletes tengeri halfélék nem csupán engedélyezettek, hanem egyenesen kötelező részei az egészséges táplálkozásnak.

Ennek oka, hogy a halak bővelkednek ásványi anyagokban, viszont koleszterinben szegények. A zöldségekben és a gyümölcsökben szintén sok a vitamin és a rost, melyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy szüksége lenne egészséges életmódra váltani, de nem tudja, hogy honnan szerezheti be az élelmiszer-alapanyagokat, keresse fel a Matusz-Vad Webáruházat!