Sokan nem tudják elképzelni egy jó erős fekete nélkül a reggeleket. Nem is meglepő, hiszen élénkítő hatása miatt rövid időn belül éberebbé, energikusabbá válhatunk. Viszont a történelem során rengeteget változott a kávé megítélése. Korábban úgy gondolták, hogy a kávéfogyasztás egyenes utat jelent a keringési betegségekhez, a szívrohamhoz és az agyvérzéshez. Az orvostudomány fejlődésével viszont rájöttek, hogy a mértékletes fogyasztás akár még egészségügyi előnyökkel is járhat! De milyen pozitív előnyökre számíthatnak azok, akik rendszeresen isznak kávét?

A kávéfogyasztás előnyei

Mára már egyre több kutatás támasztja alá azt a tényt, hogy a kávé jó hatással van a szervezet működésére. Ennek ellenére még mindig homály fedi, hogy pontosan minek köszönhetőek ezek az előnyök.

A kávé népszerűségét elsősorban élénkítő hatásának köszönheti. Segít a jobb koncentrációban, és növeli a szellemi teljesítményt.

Napi három csésze kávé például hozzájárulhat az artériák egészségéhez, rugalmasságához. Ennek hátterében az áll, hogy meggátolja a kalcium lerakódását, ezzel megakadályozva az erek eltömődését.

Egy érdekes kutatás

A vizsgálat során azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a belek állapota és a kávéfogyasztás között. Az eredmények alátámasztására szövettani vizsgálatot is végeztek. Az eredmény meglepő!

Tudósok rájöttek arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztók bélflórája sokkal több jótékony baktériumot tartalmaz, és jelentősen kevesebb a gyulladást okozó baktériumok száma. Bár ezek szintén a normál emberi bélflórához tartoznak, ha elszaporodnak, akkor többféle betegséget is okozhatnak. Hatással lehetnek például a cukorbetegség vagy elhízás kialakulására.

A CMC Déli Klinika endoszkópos vizsgálatai során Ön is fényt deríthet arra, hogy milyen állapotban van bélrendszere.

Kik számára nem ajánlott?

Bár a kávéfogyasztás többfajta előnnyel is járhat, sajnos nem mindenki számára ajánlott. Bizonyos esetekben ugyanis több kárt okozhat, mint amennyit használ.

A kávé megemeli a vérnyomást, így az erre érzékenyeknél a napi két-három csésze magas vérnyomáshoz vezethet. Ez hosszú távon komoly problémákat okozhat.
Terhes nők számára sem ajánlott túllépni ezt a mennyiséget, hiszen kutatások során még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy nem befolyásolja a magzat növekedését.
Néhány gyógyszerfajta szedése esetén is jobb kerülni a kávéfogyasztást, mivel ez befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását. Vashiány esetén például kifejezetten érdemes lemondani a kávéról. Minden más esetben az orvossal kell erről egyeztetni.

Bár láthatjuk, hogy a kávé számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, nem szabad túlzásba vinni. Naponta maximum 5 csésze javasolt. Ezt a mennyiséget túllépve ingerlékenység, hányinger léphet fel, valamint a szív- és érrendszerre is káros hatással van!