A lövegek robosztus fegyverek, amelyek a gyalogságot támogatják, de védelmi feladatokat is ellátnak. Fedezd fel 3 legendás második világháborús tüzérségi fegyver legfőbb ismérveit!

Flak 88

A német hadseregben használt "88-asok" a 2. világháború leghíresebb tüzérségi fegyverei voltak. A svájci Krupp cég tervezői az I. világháború után láttak hozzá a lövegek fejlesztéséhez. 1920 végére már elkészítették a technikailag maximálisan modern fegyver végleges változatát.

Általában távoli célpontok ellen vetették be a hatalmas tűzerejű lövegeket. A Flak 88-at már a spanyol polgárháborúban is kipróbálták, és jelentős sikereket arattak vele a harcmezőkön. A tankokat megközelítő ellenséges repülők és járművek megállítására használták.

A sokoldalú fegyver legendás státuszt szerzett a szövetséges katonák között is. Egy ausztrál katona azt mondta a Flak 88-ról, hogy nem csak tankokat, hanem minden egyebet is elpusztított, ami szembe került vele.

Ha kedvenc löveged élethű mását otthonodban is szívesen látnád, nézz szét a Modellfutárnál kapható realisztikus makett lövegek között!

M101 tarack

Hivatalos nevén az M101A1 tarack az Amerikai Egyesült Államok szabványos tábori tarackja volt. Az amerikai hadsereg a második világháborúban az európai és a csendes-óceáni hadszíntéren is használta a löveget. 1941-ben indult a sorozatgyártása, és hamar bevetették élesben is.

Először a Japán Császári Hadsereg ellen használták a Csendes-óceánon. Pontossága és elképesztő rombolóereje miatt nagyon gyorsan az amerikai katonák kedvence lett. Az M101 tarack a HE lövedékeket akár 11.200 méteres távolságra képes tüzelni.

A robosztus amerikai tarackot széleskörűen alkalmazta a hadsereg. Elsősorban a gyalogságot támogatta a frontvonalon, de védelmi feladatokat is hatékonyan ellátott. Később a koreai és az indokínai, illetve a vietnámi háborúban is az amerikai hadsereg szolgálatában állt.

Érdekesség, hogy az M101 alapjaira épített M2A1 tarackokat a kanadai hadsereg egészen 1997-ig használta. Az amerikai hadseregben már teljesen visszavonták az alkalmazását. Azonban több mint 20 ország tartalékos egységeiben napjainkban is megtalálható az amerikaiak lövege.

M1939 210 mm

A csehszlovák gyártású M1939 a Szovjetunió egyik nehéz ostrom fegyvere volt a második világháborúban. 1939-ben azonban Csehszlovákia elfoglalását követően a németek átvették a Škoda Művek vezetését, és folytatták a gyártását.

A német hatalomátvétel előtt a Škoda Művekben már az új 350 mm-es tarackokon dolgoztak a mérnökök. Később a Molotov-Ribbentrop paktum megkötése után a németek a Szovjetunió számára többször is értékesítettek lövegeket.

A második világháborúban tehát fontos szerepük volt a tüzérségi fegyvereknek és a hatalmas pusztítást okozó lövegeknek. Támadó és védelmi feladatokat egyaránt elláttak, és használatuk komoly precizitást követelt a katonák részéről.