Amikor egy hulladéklerakót létesítenek, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, szigorú szabályozás vonatkozik már a hely kiválasztására is. Nem lehet hulladéklerakót kialakítani mezőgazdasági, természetvédelmi vagy kulturális szempontból védett területen. A hely kiválasztásánál figyelembe kell venni a természeti adottságokat, területgazdálkodási, szociális, politikai, hulladékgazdálkodási, gazdasági szempontokat, jogszabályokat, tulajdonviszonyokat, műszaki előírásokat, szabványokat. A környezetvédelmi szempontok közül az egyik legfontosabb a környék felszíni vizeinek és a talajvíznek a védelme. Ebben a cikkben ezt vizsgáljuk meg részletesen.

Mi veszélyezteti a hulladéklerakók környezetét?

A lerakótelepekre szállított hulladék nagy mennyiségben tartalmaz biológiai és kémiai úton lebontható szerves anyagokat. A hulladék nedvességtartalma és a lehulló csapadék miatt szerves anyagokat is tartalmazó víz, úgynevezett csurgalékvíz szivároghat a talajba, illetve a talajvízbe. Emiatt szigetelni kell a hulladéklerakó alatti talajréteget, össze kell gyűjteni és el kell vezetni a szivárgó vizet. A magas szervesanyag- és ammóniakoncentráció feltétlenül szükségessé teszi a csurgalékvíz tisztítását.

A csurgalékvizen kívül további veszélyeket jelentenek: a hulladékból keletkezett gázok, a lerakott hulladék miatt bekövetkező terepsüllyedés.

A termelődött biogázok kijutását is meg kell akadályozni, gázmentesítést kell végezni, és a gáztermelődést folyamatosan ellenőrizni kell.

Hogyan tisztítható a csurgalékvíz?

A csurgalékvízben fellelhető szerves és szervetlen anyagok minősége és mennyisége az idő előrehaladtával változik. Az összegyűjtött csurgalékvizet megfelelő méretű medencében kell tárolni, majd egy speciális technológia alkalmazásával tisztítani.

A Pureco az egyik legmodernebb technológiát, a megfelelő előkezeléssel egybekötött, fordított ozmózisos (RO) tisztítást alkalmazza. Ennek lépései:

  • homokszűrés a nagyobb szilárd részecskék eltávolítására,
  • zsákszűrés a kisebb méretű szilárd részecskék eltávolítására,
  • membrános tisztítás,
  • CO2 gázmentesítés a tisztított víz pH-jának beállítására,
  • ioncserélés, ha magas a víz ammóniatartalma,
  • az ioncserélő töltetanyagának regenerálása.

 A PURE-RO/LTC helytakarékos és pénztárcakímélő megoldás, mivel egy csurgalékvíz-tisztító konténer kerül telepítésre. A hasonló termékekhez viszonyítva nagyobb szűrőfelülettel rendelkezik, több vizet tud megtisztítani.

Összegzés

A környezettudatos gondolkodás, a környezetvédelem melletti elkötelezettség eredményeképpen a hulladéklerakóknál fokozottan odafigyelnek a csurgalékvíz tisztítására. A tisztított víz már nem ártalmas a környezetre.