Az ingatlanpiac helyzete már évek óta fontos téma a sajtóban és a fórumokon. Mindenki igyekszik találgatni, vajon a sok-sok változás kereszttüzében hogyan alakul majd a lakásbérlők, -vásárlók, -eladók sorsa. Vajon a folyton változó helyzetben lehet okos döntést hozni? Hogyan járhatunk jól, ha például szegedi ingatlanvásárláson törjük a fejünket?

Miért pont Szeged?

Magyarország “vízfejűsége” egyre súlyosabb gondokat okoz. Budapest túlsúlya a munkaerőpiacon semmilyen szempontból nem előnyös. Az ingatlanárak ma már olyan magasak, hogy kevesen tudnak jó állapotú lakást megfizetni a fővárosban. Az agglomerációban sem találkozunk jelentősen alacsonyabb árakkal - cserébe viszont az időnk hatalmas hányadát ingázással kell tölteni.

Egyre több az olyan törekvés, amely igyekszik enyhíteni a budapesti túlsúlyon. Ma már rengeteg vidéki beruházás zajlik - főleg olyan területeken, ahol a geográfiai helyzet és a társadalmi feltételek is adottak egy összetettebb központ kialakításához. Szeged ebből a szempontból kiváló választást jelent. A folyó közelsége, a felsőoktatási intézmények megléte és az évszázados történelmi múlt is vonzóak egy-egy vállalat számára.

Eladó ingatlanok Szegeden - hogyan válasszunk?

Ha szeretnénk ingatlant vásárolni Szegeden, több dolgot érdemes mérlegelni. Először is azt kell eldöntenünk, lakást vagy kertes házat szeretnénk. A lakásvásárlás nagy előnye, hogy ezek az ingatlanok akár befektetési céllal is megvehetők: az egyetemek közelsége miatt hosszú és rövid távra is könnyű bérlőt találni. Ha kertes házban gondolkozunk, azért járunk jól, mert a környéken sok a jó minőségű, tágas ingatlan. Ezekhez egy kisebb, pesti lakás áráért hozzájuthatunk - ha bővül a család, érdemes elgondolkodni, hogy a vidéki ingatlanvásárlás nem jelent-e egészségesebb opciót, mint az, ha kisebb helyen, de a fővárosban maradunk.

A cikk születése idején az általunk vizsgált Ingatlennet.hu oldalon szegedi panellakást már alig 19 millió forintért is találtunk. Ezeknek az ingatlanoknak fontos tulajdonsága, hogy szinte alig veszítenek az értékükből. Nagyon sok év után is kiváló minőségben állnak rendelkezésre, a nagy tereknek és a takarékos megoldásoknak köszönhetően pedig egy jól megépített lakás alig értéktelenedik.

Szegedi lakás befektetésnek?

Ha befektetési célú ingatlant keresünk, mindenképpen panellakásban érdemes gondolkodni. A panelek jól felújítható, divatosan berendezhető épületek. Arra is van esély, hogy a következő években a felújítási programok részeként valamilyen állami támogatással is korszerűsíthetők lesznek.

A szegedi eladó ingatlanok gondos tanulmányozása nagyon jó ötlet, ha szerenténk lakásba fekteti a pénzünket, de nem feltétlenül áll rendelkezésre akkora összeg, hogy fővárosi lakást vásároljunk. Szegeden akár egy panellakás megvételével is sokat nyerhetünk.