Augusztus 12-re és 13-ra esik idén a Perseidák meteorraj maximuma, ilyenkor még Budapest környékéről is könnyedén megpillanthatjuk a legfényesebb hullócsillagokat.

Ez a hét igazán bővelkedik az égi jelenségekben, hiszen nem csupán a Perseida meteorraj tetőzik a napokban, hanem telihold is lesz a hét második felében. Amellett, hogy utóbbi némiképp korlátozza majd a hullócsillagok láthatóságát, természetesen alapvetően sem a belvárosból érdemes figyelni az éjszakai eget.

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint a hajnali órákban a legnagyobb az esélye a meteorok észlelésének, mivel ekkor kerül a legmagasabbra a Perseidák radiánsa, azaz az égbolt azon pontja, ahonnan a raj tagjai érkezni látszanak.

Ezzel együtt a városoktól, nagyobb településektől félreeső helyeken láthatjuk majd a legtöbb hullócsillagot, Budapest közelében például a Budakeszi Vadaspark környéke, a Hármashatár-hegy, Makkosmária és a Hűvösvölgyi Nagyrét is alkalmas lehet. Az említettek és a további ajánlott helyszínek megközelítési lehetőségeiről tavalyi cikkünkben olvashattok.