Budapesten remek példákat találunk arra, hogyan lehet egy sokcsillagos szálloda aljában önállóan működő, minőségi, sőt kifejeztten menő éttermet csinálni. A megújulófélben lévő Mercure Budapest Korona is ezt az utat követte, amikor lengyel mintára saját bisztrót alakított ki a ház aljában. A Winestone kicsiben egy éve működik a Váci utcában, de most megnyílt a nagyobb tesó a Kálvin téren – színes bársonyhuzatos fotelekkel, tágas terasszal, kovászos kenyérrel, nemzetközi fogásokkal, borfronton Haraszthy-kooperációval. Beszámolunk.

Mindig izgalmas, amikor egy új étterem nyílik a városban: vajon kiforrott-e a koncepció, kreatív-e a séf, erősítik-e a gasztroforradalmat a fogások, egyedi-e a dizájn, jó-e a körítés. A Winestone Budapest Koronába is ezekkel a kérdésekkel érkeztünk, plusz azzal, hogy egy ismert szálloda részeként működő franchise étterem hogyan tud saját identitást taláni.

Láttunk már jó példákat erre, így a Kálvin térre is bizakodva érkeztünk: a Kecskeméti utca és Múzeum körút sarkán álló Mercure Budapest Koronába egy külön bejáraton keresztül érünk célt. Aki korábban járt esetleg az itt működő bárban, hamar felejtse el azt a képet, az egész teret átszabták, fiatalos, nagyon mai stílust kapott, jelentse ez az art deco stílus olyan szerethető jegyeit, mint színes, játékos formák és anyagok és jelentse a magasított asztalokat, dizájnlámpákat, mintás csempéket.

A körítés tehát hamar átment a teszten, és az asztalhoz ülve a vendégfogadás is jelesre vizsgázott: rögtön kovászos kenyér, olívaolaj és egy házi fűszerkeverék került elénk. Ezek mellett kezdtünk bele az étlap tanulmányozásába, amiben segítségünkre volt a Winestone Budpapest Korona executive séfje, Gran József.

Tőle tudtuk meg, mit takar a névben a wine és a stone: a borok erős vonalat képeznek a kínálatban, ráadásul 80%-ban magyar tételeket találunk, a ház dedikált borai is az etyeki Haraszthy Pincészet palackjai. A bor a dekoráció részét is képezi, sőt egy külö shopban meg lehet vásárolni a megkóstolt tételeket (is).

A stone pedig az ételek csoportosítására és tálalására utal: több minden is kőlapon érkezik, legyen az Sweet stone az édességszekcióból vagy Pest stone az előételekből. És ezzel elérkeztünk a legkardinálisabb kérdéshez: mit és milyen áron ehetünk. Az étlapon (amit évente kétszer terveznek cserélni) egyszerű, de ötletes, helyenként ismerős, hol hazai, hol nemzetközi fogásokat találunk. Javarészt hazai alapanyagokkal dolgoznak, mindent frissen szereznek be (a kenyér is naponta kétszer érkezik a pékségből), így ha bemelegítésként mondjuk egy Budapest Mix Stone-nal (3900 Ft) kezdünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a gravlax lazac, a bélszín és a kacsamáj is épp olyan lesz, mint amilyennek lennie kell (ezt a válogatást tényleg ajánljuk!).

Főételek terén mi letettük a voksunkat a pappardelle mellett (3600 Ft), ami avokádós, koktélparadicsomos, bébispenótos, grana padanós metélt, kérésre garnélával extrázva. Így vagy úgy, gazdag fogás kerül elénk, mint a mennyiséget, mint a minőséget nézve. A bisztrós (vagyis rövid, de tartalmas) étlapon tanyasi csirke, bélszín, bárány, könnyed saláták is szerepelnek, sőt szendvicseket is választhatunk, ezeken kívül pedig a 3200 Ft-os napi menüt (2 fogás + ital) és körülbelül havonta változó séfajánlatot is érdemes figyelemmel követni.

Ha már az étkezést stone-nal kezdtük, zárhatjuk is vele: Sweet stone-t rendelve egy espresso – mini sajttorta – házi csokoládé triót (1900 Ft) kapunk. Mindez egyaránt jó deal lehet a környéken dolgozó üzletembereknek, a különlegesebb, de nem kényelmetlenül elegáns randihelyszínt keresőknek, de annak is, aki csak pár pohár borra térne be. Az italokat kísérhetünk borkorcsolyával – vagyis frissen szeletelt sokával, sajttal és a sokat emlegetett kenyérrel. Ha szeretnétek eljönni, előtte érdemes asztalt foglalni.