30 év után újra egész estés balettprodukciót mutatnak be a Budapesti Operettszínházban december 20-án: Csajkovszij karácsonykor elmaradhatatlan Diótörőjét viszik színpadra.

Van egy olyan érzésünk, hogy A diótörőből sosem elég, és annak is felkerül a bakancslistájára az előadás, aki amúgy nem jár balettelőadásokra. Mára olyan brand lett, amely tömegeket képek megmozgatni az ünnep közeledtével, a Magyar Állami Operaházba rendszerint már ősszel el szoktak fogyni a jobb helyekre a jegyek.

Ezért is tűnt érthető ötletnek, hogy a tánckarral amúgy is rendelkező, de zenés-énekes darabokat előtérbe helyező Budapesti Operettszínház műsorára tűzte. Tavasszal stratégiai megállapodást kötöttek a Magyar Táncművészeti Egyetemmel, így most az operettszínház címzetes magántáncosai és táncosai mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is bemutatkoznak az előadásban. A koreográfus-rendező Ifj. Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművész, aki a Bécsi Operában korábban játszott Diótörő-előadása alapján rendezte a produkciót. Ezt a Diótörőt rövidebbnek, feszesebbnek, befogadhatóbbnak szánta, pár jelenettel rövidebb is lett.

A sztori Stahlbaum főtanácsos házában kezdődik, ahol a család és a barátok összegyűlnek ünnepelni. Marika, az egyik kislány egy diótörőbábot kap keresztapjától. Később álmában megelevenednek az este főszereplői és játékai, köztük a diótörő bábu is. Előbb az Egérkirály hadseregével csapnak össze, majd a kislány felnőtt nővé változik, a diótörő pedig Herceggé, és együtt, szerelmespárként indulnak el további kalandok és varázslatos látnivalók felé.

Klára hercegnő szerepében Kozmér Alexandra (Harangozó-díjas balettművész), Ottlik M. Laura (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa, Magyar Ezüst Érdemkeresztes művész) és Szelényi Dóra, a Magyar Táncművészeti Egyetem IX-ik évfolyamos, végzős hallgatója mutatkozik be, Diótörő hercegként Gallai Zsolt (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa), Sík Milán (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa, az Év férfi táncosa 2018) és Somai Valér, a Magyar Táncművészeti Egyetem 2018-ban végzett hallgatója lép színpadra. A két felvonásból álló balettben a kisebbek is lehetőséget kapnak, a gyerek főszereplőket a Magyar Táncművészeti Egyetem Nádasi Ferenc Gimnáziumának növendékei alakítják.