A számtalan cikktől kezdve a beauty vloggereken át mindenki igyekszik a szánkba rágni, hogy a szivacsokat és a sminkecseteket bizony gyakran kell tisztítani, hiszen számtalan kórokozó képes megtelepedni rajtuk. Azonban arra már kevesen gondolunk, hogy nem csupán az arcunkat érő eszközöket szükséges rendszeresen kimosni, hanem a hajkefére is kell ily módon időt szakítani.

Milyen gyakran tisztítsuk a hajkefét?

Az általános ajánlás az, hogy hetente legalább egyszer alaposan tisztítsuk ki a hajkefénket, különben a kórokozók elszaporodnak benne. Ha belegondolunk, hogy a bennragadt hajszálak mellett az elhalt hámsejtek, a faggyú, illetve olaj és az egyéb szennyeződések is a tisztítatlan hajkefe állandó jelenlévői, akkor nem lepődünk meg azon, amikor azt halljuk, hogy az elhanyagolt fésű bizony gombás fertőzésekhez vezethet.

Emellett persze nem csupán a fertőzésektől kell tartani, hanem a frissen mosott hajra a piszkos hajkefe segítségével visszajuttatott szennyeződésektől is.

Hogyan tisztítható a hajkefe?

Evidens lépés a hajszálak eltávolítása a keféből, ezt rendszerint mindenki megteszi. Az igazi tisztítás és fertőtlenítés csak ezután jön, aminek a lépései nagyban függenek attól, hogy milyen hajkefét használunk. Lássunk néhány kreatív ötletet a folyamat végrehajtásához!

A legegyszerűbb a műanyag és a fém anyagú hajkefék tisztítása. Ehhez először öntsünk egy edénybe annyi vizet, ami ellepi a kefét, és a vízbe decinként nagyjából 1 evőkanál szódabikarbónát szórjunk. Ha kevésnek érezzük az elkészített fürdőt a tisztításhoz, adhatunk hozzá egy kicsit a samponunkból is. Végül helyezzük a hajkefét a tisztító folyadékba, és hagyjuk ázni egy egész éjszakán át. Reggelre mindössze annyi dolgunk marad vele, hogy átöblítsük és hagyjuk megszáradni.

Fa hajkefék esetében nem működik a fent ismertetett fürdetős megoldás, hiszen a fa áztatás során megdagad, így a hajkefe tönkremegy. Ugyanakkor egy gyors teafaolajos átsikálástól biztosan nem lesz semmi baja, és a teafaolaj baktériumölő hatásának hála, megfelelően tisztává varázsolhatjuk. Ehhez szükségünk lesz egy kisebb edényre, amibe vizet engedünk és kb. 5 csepp teafaolajat csepegtetünk. Egy kiszuperált fogkefét mártsunk az olajos vízbe és dörzsöljük át vele a hajkefe teljes felületét. Végül egy tiszta vizes öblítés és szárítás után ismét használhatóvá válik.

Vannak puhafejű hajkefék is, melyeknél már korántsem egyszerű a helyzet. Ilyen esetben a legjobb, amit tehetünk, ha a gyártónál vagy a hajkeféhez kapott használati útmutatóból érdeklődünk a kefe tisztításának hogyanjáról.

Amennyiben hasonló cikkeket szeretnél olvasni a témában, javasoljuk, hogy keresd fel az ÉVA magazin weboldalát, ahol számos további hasznos írással várják az oldalra látogatókat!