A #GivingTuesday – azaz AdakozóKedd – mozgalom az Egyesült Államokból indult útjára 2012-ben. A kezdeményezést a Black Friday ellensúlyozására hívták életre, hogy az embereket a nagy vásárlások időszakában arra buzdítsák, hogy odafigyeljenek egymásra, az elesettekre, a hátrányos körülmények között élőkre, és adományokkal másoknak is segítsenek, örömet okozzanak.

Az #AdakozóKedd – nemzetközi nevén #GivingTuesday – egy globálisan terjedő mozgalom, melynek célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A kezdeményezést a Black Friday ellensúlyozására hívták életre, hogy az embereket a nagy vásárlások időszakában arra buzdítsák, hogy figyeljenek oda egymásra, az elesettekre, a hátrányos körülmények között élőkre, és adományokkal másoknak is segítsenek, örömet okozzanak.

A NIOK Alapítvány évek óta szervez kampányokat az #AdakozóKeddre, 2017 óta pedig a mozgalom hivatalos magyarországi nagykövete. Az #AdakozóKedd  elsődleges célja a hazai adományozási kultúra erősítése, valamint hogy felhívja a figyelmet a filantrópia fontosságára. A mozgalomhoz civil szervezetek, vállalatok és magánemberek egyaránt csatlakozhatnak.

Az idei évben a közösségi (crowdfunding) adománygyűjtés nagy lendületet vett, és mutatja, hogy a társadalom képes összefogni egy-egy jó ügy érdekében. Az Adjukössze közösségi adománygyűjtő portál civil szervezeteknek nyújt lehetőséget, a magánemberek pedig a kedvük szerint választhatnak a hozzájuk közel álló ügyek közül. Idén eddig 34 millió forint gyűlt össze csak közösségi adománygyűjtésből, 4866 adományozó közreműködésével, ebből pedig négy adománygyűjtést is több mint 2 millió forinttal támogattak a magyar adományozók.

És hogy mit tehetsz, ha te is csatlakoznál?

  • Nézd meg az adjukössze weboldalát, és adakozz egy szimpatikus szervezetnek!

  • Adakozz az idődből: sétáltass egy menhelyi kutyát, vagy látogass meg valakit egy idősek otthonában.

  • Gyűjtsd össze a már kinőtt ruhákat, nem használt könyveket, játékokat, és vidd el egy segélyszervezetnek!

  • Civil szervezetként gyűjts adományt, szervezz önkéntesnapot vagy egy eseményt az #AdakozóKedd napján, gyűjts élelmiszert, ruhákat vagy karácsonyi adományt a rászorulóknak!

  • Fogj össze a barátokkal, kollégákkal, osztálytársakkal, és készítsetek szendvicseket, gyűjtsetek össze régi takarókat – adjátok le valamelyik szervezetnek, aki tudja, kihez kell eljuttatni őket!