Egyre több embert foglalkoztat a környezetvédelem és a klíma kérdése, sokan szeretnénk tenni valamit, hogy megállítsuk a lassan saját bőrünkön is érezhető klímaváltozást. Hogy mi lenne a legégetőbb teendő, arról sokszor megoszlanak a vélemények, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy minél több fára lenne szükség. Egy civil kezdeményezés segítségével most akárki ültethet egy fát – és csak egy koktélt kell meginni hozzá!

A Plant a Tree Cocktail névre keresztelt projekt Poisson Angeli Barbara és Csallóközi Barbara bábáskodása mellett, közel 6 hónapnyi előkészítés után született meg. Angeli Barbi vendéglátással foglalkozik, célja, hogy jókedvű, zöld és pozitív szemléletű helyeket hozzon létre Budapesten - ennek első állomása a BB'z Bar & Grill, de hamarosan nyit következő projektje,  a Twentysix közösségi tér is a Király utcában. Csallóközi Barbi pedig az Élelmiszerbank és civil alapítványok tagjaként élelmiszermentéssel és adományozással foglalkozik - a társadalmi felelősségvállalás és elhivatottság tehát adott volt nála is.

De miről is van szó? Tulajdonképpen arról, hogy pár étteremben és bárban, akik a projektben részt vesznek, rendelhetünk egy koktélt, aminek az árában benne van egy fa is – amit elültetnek nekünk.

A Plant a Tree koktél tulajdonképpen egy gin tonic, amit machateával bolondítanak meg – 4800 Ft-ba kerül egységáron az összes, projektben részt vevő bárban. Jelenleg a 360 Bárban, a BB'z Bar & Grillben, az Anker't-ben, az Extrában és a KIOSK-ban kérhetjük az italt – és mellé a fát. Rendeléskor ugyanis kapunk egy ipad-et – természetesen csak a választás idejére –, amin megadhatjuk a nevünket és az e-mail címünket. Ide érkezik majd egy visszaigazoló levél arról, hogy miénk a fa. Kicsit később egy újabb emailben fotót is kapunk a fánkról, rajta a saját névre szóló címkénkkel. Ez jelenleg gyorsan megy, a projekt kezdetekor 500 facsemetét előre elültettek, de ha ezek olyan időben találnak gazdára, ami nem alkalmas a faültetésre – ősszel, kora és késő tavasszal érdemes ugyanis földbe tenni a csemetéket –, akkor pár héttel csúszhat az örökbefogadott fánkról a fotó.

Barbi hangsúlyozta, hogy bárki bármikor meglátogathatja a saját fáját, szeretettel várnak mindenkit a Nyíradony melletti telepen, hiszen fontos számukra, hogy ez a projekt transzparens legyen. A terület Barbi egyik családi öröksége, mint mondja, az ország ezen részén sokkal olcsóbb a földterület, és inkább használja erre a parlagon heverő egykori kukoricást, mint hogy eladja. Ha az 5000 fának elegendő terület betelik, egy Bács-Kiskun megyei földterületen folytatják a munkát. „Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek magán-, és nem állami területek” – mondja. „Ez azért számít, mert garantálni tudjuk, hogy 15-20 év múlva nem adjuk el a fákat egy bútorgyártó cégnek vagy bárkinek. Az a cél, hogy komoly erdők nőjenek itt.”

A telepítéshez természetesen szakemberek véleményét is kikérték, az adott talajt előbb bevizsgálták, majd az eredmények alapján a vörös tölgy mellett döntöttek. „Tudjuk, hogy a koktélok ára magasabb, mint egy átlag gin-tonik – mondja Csallóközi Barbara – de tulajdonképpen csak a fa ára van rajta, az ültetési költségekkel. 

Ha valaki nem szeretne, vagy nem ihat alkoholt, akkor is van lehetősége, hogy szerezzen magának egy nyíradonyi vörös tölgyet – a weboldalukon 2990 Ft-ért ültethetünk egy fát. Sőt mivel nem csak magánszemélyek javíthatják a hazai fahelyzetet, már most beszállt pár nagy cég, és több tucat fát vásároltak a területen. Bár a kezdeményeztés Budapestről indul, és vidéken teljesedik ki, az alapítók célja, hogy nemzetközileg is ismert legyen, így segítve jelentős mértékben az újraerdősítést.

A Plant a Tree Cocktail kezdeményezés egy sima koccintás mellett remek alkalom lehet csapatépítésre – előzetes egyeztetés után személyesen is elmehetünk elültetni a fáinkat, de az ünnepek közeledtével az egyik legszuperebb karácsonyi ajándék lehet egy fát adni a fölösleges, utolsó pillanatban vásárolt kacatok helyett, hiszen nemcsak egy örök életre szóló ajándékot adunk, hanem a bolygó jövőjén is lendítettünk egy facsemetényit.