Tavaly Európa második legjobb karácsonyi vására lett, idén a dobogó első helyére pályázik a Szent István téri karácsonyi vásár.

Az az érzésünk, hogy bár még mindig a Vörösmarty téri Budapest hivatalos karácsonyi vására, a Bazilika előtti forgatag lépett elő a főváros első számú adventi vásárává. Turisztikai szempontból jóval erősebb márkát képvisel, és nemcsak a külföldi elismerés támasztja ezt alá; elég körbenézni az eddigieknél jóval szellősebb, és a felújítás ellenére túl sok meglepő újdonsággal nem kecsegtető Vörösmarty téri vásárban, majd átmenni a Szent István térre, ahol a faluszerű, egyszerre zegzugos és egyszerre rendezett elrendezés jóval barátságos hangulatot, több kiállítót és izgalmasabb elfoglaltságot kínál.

Nem mellesleg a Szent István téren a Bazilika uralja az épített környezetet, rajta a fényfestéssel, amihez régen még vatikáni engedély kellett. A 3D vetítés szüneteiben amúgy idén lehet kérni egyedi mintát a homlokzatra a vásár szelfipontjánál, hogy fotózkodhassunk vele, mindezt pedig elküldhetjük karácsonyi üdvözletként ismerősöknek.

A szervezők szerint tavaly 800 ezer körül alakult a látogatószám, és örülnének, ha idén elérnék az 1 milliót - és ha a tavalyi második helyről az elsőre tornásznánk fel magukat Európai viszonylatban.

Idén is van ingyenes koripálya, sőt, csütörtöktől vasárnapig meg is tanítják korizni a gyerekeket, akik naponta 12-16 óra között animátor vezette kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A vásár a környezettudatosságot is zászlajára tűzte idén, ami megnyilvánul a 12 méteres műfenyőben, a dupla falú papírpoharakban, a szívószálmentességben és a nádcukorból készült, lebomló evőeszközökben és tányérokban.

Ami az árakat illeti, jobb, ha odébb tesszük a reális díjszabással kapcsolatos elvárásainkat, hiszen minden karácsonyi vásárra jellemzőek a magas árak. A Bazilikánál a májas hurka darabja 1800 Ft, a kürtős kalács 1300 Ft, egy adag csirkemell köret nélkül 2200 Ft, láttunk rétest 750 Ft és 1000 Ft-ért is, de a sima forralt bor 3 decije egységesen 900 Ft mindenhol (ez mindenhol a Frittmannt jelenti, az ennél minőségibb borokból készült verziók, illetve egyéb alkoholos italkülönlegességek esetében magasabb árfekvésre számítsunk).

Amúgy a kesztyűtől a marcipánhegyeken és a fakanálon át a mézig minden megtalálható, ami egy sima karácsonyi vásárban, bár a szervezők hangsúlyozták, hogy legfőbb céljuk a minőség, és gondosan utánajártak a kiállítók hátterének, hogy meggyőződjenek arról, valóban kézműves termékről van szó.

A programokról itt lehet tájékozódni, Csudai Sándor fotósunk friss képeit a vásárról ebben a galériában lehet végignézni: