Annak is, aki nem olyan jártas a hazai tervezők világában, elég egyszer kinéznie a Markett dizájnvásárra vagy rápillantania a lányok dizájnjára, és utána ezer közül is felismeri a Müskinn letisztult, de játékos táskáit, a nandi szuperharmonikus színeit, a SAPI ezüstbe öntött természeti formáit és a virágéknál nyersen őszinte rajzait. Most megnéztük a SISKO Studiót, amely egyszerre közös showroom, műhely és közösségi tér is.

Az elmúlt években szerencsére itthon is egyre nagyobb teret hódít a vásárlói tudatosság – egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy ha lehetőség van rá, helyben készült és olyan magyar tervezőtől származó termékeket válasszunk, akik nagy figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a társadalmilag fontos projektekre, célokra. 

November elején nyitott meg a Somogyi Béla utca 18. alatti bolt-showroom-műhely-közösségi tér hibrid, ahol 5 lány 4 márkáját ismerhetjük meg, amelyek külön-külön is több szempontból is megfelelnek a fenti „kritériumoknak”, de egyesített erejükkel még ennél is többet szeretnének elérni.  

Sziládi Noémi és Tóth Eszter állnak a Müskinn mögött, Nácsa Andreáé a nandi, Papp Virág a virágéknál, Szilágyi Sapi pedig a SAPI ékszerek mögött áll. Külön-külön már többükről is írtunk más projektek vagy helyszínek kapcsán is, hiszen Virág kreatívként benne van a szuper vintage ruhákat áruló Typo Showroom csapatában is, és a müskinnes lányokkal is beszélgettünk már különböző társadalmi-, és ökotudatos együttműködéseik kapcsán. 

Bár voltak tippjeink, hogy a SISKO név honnan jöhet, az ötletes magyarázat felülírta az elképzeléseinket. A helyet a lányok eleinte ugyan úgy emelegették, hogy „a Mogyi”, a Somogyi utca miatt, de végül nem akarták, hogy vegyeskereskedésre hajazzanak a névvel, a sisters és egyéb lánybandás elnevezés pedig már másoknál is felbukkant – végül a finn bérbeadó után jött az ötlet, hogy megnézzék, hogyan is van az ő anyanyelvén a lánytestvér.

A hely megnyitásáig viszonylag hosszú út vezetett, a közös markettezések, és a Heinrich Alkotói Szint felszámolása az Üllői úton adták a kezdő löketet. A korábban ingatlanirodaként működő helyiséget – aminek amúgy a szlogenje volt a most is találó  „Együtt könnyebb” – is már közösen újították fel, a gletteléstől kezdve a lépcső álomrózsaszínre festéséig.

Nagyrészt a felső, galéria szinten van mindenkinek a maga nyugis munkaállomása, érdekes megfigyelni, ahogy minden sarok felveszi az ott dolgozó „arculatát” a kiakasztott képekkel, mintákkal, munkaeszközökkel. Jól megfér egymás mellett a rajzasztal és az sokfiókos, robusztus ötvösasztal.

A lenti szint, ahol maga a bolt is található, szintén pillanatok alatt átalakulhat műhellyé, a workshopokat is itt tartják, de izgalmas látni, hogy hogyan alakul ki a végül harmonikus összkép a sokszor stílusbelileg elég eltérő márkák között. Még itt bújik meg a függöny mögött a szent káosz uralta műhelyrész a nagyobb gépekkel, és például itt áll az a rengeteg, amúgy soha le nem bomló nejlonzacskó, amiből szemét helyett csodás táskák lesznek.

Heti kétszer boltként tart nyitva a SISKO, de emellett a Müskinn workshopjai is itt vannak, de a Sisko Talks néven kerekasztal beszélgetéseket is szerveznek, az első alkalmon már túl is vannak, főként fenntarthatóság, környezettudatosság és a nőiséget és társadalmat érintő témákban.