Elkészült a városligeti Nagyjátszótér, a park dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közel. Az ország egyik legkomplexebb játszóterén a több mint 50 korcsoportos játék – mászótornyok, csúszdák, integrált hinták – október 26-tól várja a kicsiket és nagyokat.

A városligeti átalakítások és a múzeumi negyed idetelepítése a közelmúlt egyik legtöbb vitát kiváltott budapesti projektje, melyek egyes részletei valóban megosztóak, de ezek mellett a koncepció részleteiben vannak olyan elemek, melyek régóta hiányzó fejlesztéseket és felújításokat pótolnak.

Legyen szó akár a frissen felújított egykori Olof Palme Házról, amely gazdag Zsolnay-díszítésével lassan az enyészeté lett volna, vagy a korszerű játszóterekről, melyek közül a Nagyjátszótér hamarosan meg is nyit. 

A komplex jászótér több üdvös megoldást is tartalmaz, mielőtt végignéznénk, milyen játékok is lesznek, fontos kiemelni, hogy a játékok egy része speciális, integrált kialakítású, vagyis a fogyatékkal élő gyerekek együtt tudnak rajtuk játszani a többiekkel, és a rendhagyó játékok egy része arra is alkalmas – mivel a hálós szerkezetek elbírják a szülők súlyát is – hogy a család közösen játsszon. Valamint a játszótérhez praktikussági szempontból elengedhetetlen akadálymentes mosdó és pelenkázó is kapcsolódik. Illetve az egész rész biztonsági okokból körbekerített, összesen öt bejáraton át lehet megközelíteni. 

A távolról is látványos játszótér központi eleme a Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirálta háromszintes mászóka, de az összesen 50-féle játszóelemet úgy válogatták, össze, hogy korosztályonként ki-ki (vagyis inkább a szülők) megtalálja a maga számára biztonságos és élvezhető elemeket.

Összesen 6 különféle csúszda, 10-féle hinta és körhinta, 4-féle forgójáték, 3 homokozó, 7-féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyerekeket. 

A nagyobbaknak további mászós elemeket is építettek, a két csúszdatornyot többszintes, háromdimenziós mászóhálóval kötötték össze. Valószínűleg hatalmas sláger lesz az okoscsúszda is, mely méri a sebességet. A nyitónap az őszi szünet első napja volt, október 26-a.