Egy dolog biztosan kiderült tegnap Will Smith-ről: egy közvetlen, laza, nagyon szimpatikus fickó, aki 51. születésnapját és részben itt forgatott új filmje bemutatóját ünnepelte a fővárosban. A színész jött, látott és győzött! Beleszeretett Budapestbe, a budapestiek pedig belé. Nagyjából erről szólt a tegnapi nap, amibe belefért egy vörös szőnyeges fotózás a Várban, a Gemini Man című film díszbemutatója az Arénában, végül a korona, a koncert a Bazilika előtti téren.

Szeptember 18-a óta lázban égett az ország, azon belül is a főváros lakói, ekkor jelentette be ugyanis Will Smith a Facebookon, hogy nemcsak visszatér Budapestre, de koncertet is ad 51. születésnapja és új filmje, a részben itt forgatott Gemini Man bemutatója alkalmából. Elkísérte őt a film rendezője, Ang Lee, a két producer, Jerry Bruckheimer és David Ellison, zenésztársa Dj Jazzy Jeff, és mint a tegnap esti koncerten kiderült, a felesége, Jada Pinkett Smith is vele tartott.

Will Smith tavaly, amikor forgatták a filmet, beleszeretett Budapestbe, és érzelmeit nem is rejtette véka alá. Úgyhogy teljesen logikus, hogy vissza akart ide térni. Hogy ezt épp a Gemini Man bemutatója és az 51. születésnapja alkalmából tette meg, óriási szerencse. Ha az ember figyelemmel kísérte, merre járt a színész-rapper, akkor akár össze is futhatott és készíthetett vele egy közös fotót vagy lepacsizhatott, mint ahogy az nekem is sikerült a Gemini Man díszbemutatóján, ahol a rendező és a producerek társaságában Will Smith is megjelent. Mivel a sor szélére szólt a jegyem, többek között mellettem vonultak el, a színész-rapper pedig pár emberrel kezelt is a belépője közben, én voltam az egyik mázlista.

Will Smith nemcsak nagyon magas, de óriási a tenyere is. De nem ezért szeretjük őt, hanem közvetlensége és barátságossága miatt, ami akkor is természetesen jön belőle, ha nagy tömeg előtt vagy ha csak néhány ember előtt áll. Ráadásul remek humora van, ami nem mentes az öniróniától sem, az ilyen tulajdonságokért pedig általában plusz pont jár, mi is megadtuk neki magunkban. Amikor a moziteremben ülő nézők felköszöntötték (Isten éltessen sokáig, füled érjen bokáig – harsogta a mozis tömeg), ő simán megengedte, hogy két gyerek jól meghúzza a füleit, még noszogatta is a szemmel láthatóan megszeppent srácokat.

A nap fénypontja azonban nem a film volt, hanem a Bazilika előtti, tenyérnyi kis térre meghirdetett koncert, vagy nevezzük inkább zenés show-nak, amit Will Smith régesrégi zenei alkotótársa, Dj Jazzy Jeff társaságában vezetett elő, és ami nagyon rövid volt ugyan, mindössze bő félóra, ám annál intenzívebb. A koncert valójában csak egy kiegészítő volt, ha úgy tetszik, ajándék a népnek, amit maga a sztár nyújtott át nekünk.

Minden fontos sláger felcsendült a Miamitól a Summertime-ig, volt szkreccselés, meg persze tánc. Amikor az egyébként is remekül mozgó Will Smith elkezdett twerkelni, akkor egész egyszerűen megőrült a közönség, sokkal jobban, mint amikor robbant a tűzijáték, amiből pedig volt pár a harminc perc alatt. Egy szavunk sem lehetett. A-listás sztár ennyire még nem forgatta fel a várost, mint ahogy most ő.

De volt ennek a tegnapi estének egy plusz hozadéka is. Óriási tömeg hömpölygött az utcákon, de nem csak közvetlenül a Bazilika környéki utcákban, hanem az Erzsébet téren is, ahol kivetítőn nézhették a koncertet azok, akik nem fértek oda a tenyérnyi Szent István térre, mégsem volt idegesség, türelmetlenség, atrocitás és hiszti. Helyette egyszerű örömöt és felszabadultságot láttunk mindenfelé, mintha csak átragadt volna ránk is Will Smith irigylésre méltó életszeretete, barátságossága meg közvetlensége. Imádtuk a tegnap délután és este összes pillanatát. De a színész-rapper is, legalábbis a Facebook és Instagram posztjai erről tanúskodnak.

https://www.facebook.com/92304305160/videos/1222063894662157/

https://www.facebook.com/92304305160/videos/2360462900698536/

Végezetül a nap cukisága: a moziban Will Smith magyar hangja, Kálid Artúr is találkozott a színésszel, sőt közös fotó is készült róluk, mutatjuk azt is:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10217067719782903&set=a.1042051129275&type=3&theater