Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

shopping

Ha már lúd, legyen... Labor! – kortárs papír- és dizájnbolt nyílt a zsidó negyed szívében

Mi a létjogosultsága a 21. században még a papíralapú termékeknek? Amikor már hasít a digitalizáció korszaka, és mindent az egyre okosabb telefonunkba pötyögünk? A kérdés természetesen abszolút költői, hiszen belépve a Klauzál utcai talányos nevű Lúd Laborba, hosszú percekre elveszünk a rengeteg szépséges papír- és dizájntermék között. A tulajdonosok – Mónus Mimi, a Papetri megálmodója és a 2B Galéria vezetője, Böröcz Laci – nemcsak a hazai, főként papírdizájn javát válogatták itt össze, de mindegyiknek ismerik is a történetét és tervezőjét is. Igazi kincsekre bukkanhatunk, és ha szerencsénk van, egy-egy kifinomult ízlésű ebbel is találkozhatunk, mert úgy hallottuk, ők is sűrűn látogatják a boltot. 

Egy napsütötte hétköznap délelőtt a zsidó negyed szívében: az utcán a Klauzál tér környékén még csak a piacra sietőket vagy kutyasétáltatókat látunk, a bulinegyedet esténkén elárasztó turisták tömegének még nyoma sincs. A még leeresztett rolójú kocsmák között találunk rá a szokatlan nevű Lúd Laborra, ami egyszerre dizájnbolt, és itt születnek a mesés Papetri termékek is a műhelyben.

Mielőtt elvesznénk a színes füzetekkel, tollakkal, grafikákkal, vászontáskákkal teli polcok között, első kérdésként azonnal adódik, miért a ludak, vagyis eredetileg libák a névben? A közeli Klauzál tér a világháború előtt a helyi zsidó libakereskedők központja volt, illetve Mimi hajdúsági származású, ahol szintén rengeteg családban foglalkoztak libatartással.

Ám amikor kiderült, hogy az eredetileg kitalált név, a Liba Stúdió már létezik, igaz Csehországban, akkor egy barátjuk viccelődő felkiáltása után vagyis hogy „Liba Stúdió vagy Lúd Labor, tökmindegy!” meg is született a végleges név.

A bolt megszületéséig is tekervényes és izgalmas út vezetett. A hely lelkét adó Papetri márka 2012 karácsonya táján született meg, amikor is az eredetileg építészként dolgozó Mónus Mimi egy garázsvásárra előrukkolt pár maga kötötte könyvecskével. Ebből mára már egy évente több ezer egyedi mintával készített, és kézzel fűzött füzetet, noteszt, naplót és már receptkönyvet is készítő vállalkozás lett, amelynek a műhelye itt kapott helyet, a kulisszák mögött. A bolt részben Böröcz Laci vezette nonprofit galériából, a 2B-ből költözött át ide, és a márciusi nyitás óta egyre bővülő exkluzív tervezői körrel dolgoznak.

A hangulat egyszerre végtelenül professzionális és családias, nyugodtan válogathatunk a rengeteg dizájntermék közül, és ha kérdésünk van bármelyikről – Mimi kapásból el tudja mesélni, honnan ismeri az alkotót, milyen munkái vannak, miért különleges az adott darab. Fontos cél, hogy aki ide bejön, az nagyrészt olyan egyedi termékekkel találkozzon, amelyeket máshol nem talál meg, a kínálat az ismertebb nevek mellett is exkluzív maradjon.

Megtaláljuk a Manufaktur nosztalgikus, sokszor az érzéki csalódásokhoz, a színház varázslatos világához kapcsolódó játékos papírmaséit, de vannak kártya- és memóriajátékaik is, mint az Angelo Soliman emlékét megidéző pakk. Kisebb gyerekeknek való a különböző európai díjakat bezsebelt Polyuniverse gyerekjáték, amelyet egy magyar matematikus fejlesztett ki, és a három szín elméleten alapul.

De itt sorakoznak a polcokon a fenntartható táskákat és kiegészítőket készítő Malinko bőrtermékek, az Artistamp bélyegzők, Nebouxii zoknik, régi kedvenceink a Verkstaden táskák és pólók ironikusan vicces szövegeikkel, a Pest Side Story grafikus táskái, melyekkel a városba szőtt szerelmeket kaphatjuk a vállunkra, HipHip színes nyomatai is táskákon és pólókon is visszaköszönnek, és instant szerelem volt Madzagdog kutyás táskája is.

Kisvizzy önironikusan aranyos képeslapjai a gyerekkor és a felnövés nehéz pillanatait rajzolja meg játékosan, de ha inkább a budapesti tematika felé keresgélnénk, vagy turistáknak ajánlanánk nem tucat képeslapokat, akkor Andok Tamás különös hangulatú fotói, Barbsiegraphy grafikái, hűtőmágnesei, Dolfoart klasszikusabb látványvilágú lapjai közül válogathatunk.

A más sokat emlegetett füzetek és noteszek közül a Malinovka és a Rubidium termékei kaptak helyet a polcokon, és természetesen és a Papetri gazdag kínálata mellett.

Szuper dolog, hogy nemcsak messziről csodálhatjuk például a márványozott borítókat és a kézzel kötött naptárakat, de rendszeresen szerveznek workshopokat is a 2B galériában, ahol igazából mi is kipróbálhatjuk, milyen is alkotni. Minden alkalomnak van egy speciális témája és tematikája, a tusrajzolástól kezdve a rézkarcon át a könyvkötésig sok mindenben kipróbálhatjuk magunkat. A sors szomorú fintora, hogy mivel Magyarországon három éve megszűnt a könyvkötő oktatás, így ezek a workshopok nagyban segítik azt, hogy ma is a technika tovább éljen, és tanulható legyen.

A magyar dizájtermékek mellett külföldi márkákat is találunk, mint a német Nuuna színes noteszei, vagy a 24 ökotudatos kulacsai, termoszai. Akár magunknak keresünk olyan „praktikus” vagy hétköznapi tárgyat, mint egy mindig velünk lévő jegyzetfüzet vagy ajándékba szeretnénk valami olyat adni, aminekt nemcsak története van, de helyi tervezőtől származik és nagy gonddal készült, itt jó eséllyel megtaláljuk.

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Shopping

Resident Art Galéria: New Kids on the Wall

A 2018-ban debütáló Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásár immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt. A rendszeresen kiállító művészek mellé közel 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most debütál a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A december 14. és 22. közt látogatható vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára egyfelől a bemutatkozásra, másfelől műveik értékesítésére.

Shopping

Újra az Advent Bazilika lett Európa legjobb karácsonyi vására, immár 4. alkalommal

Negyedik alkalommal szavazták meg Európa legjobb karácsonyi vásárának a Szent István-bazilika előtt található forgatagot. Gratulálunk!

Shopping

Sörös szaloncukrot a fára, sörcsomagot a fa alá! – A Beerselectionben jártunk

Karácsony közeledtével érdemes beugrani a Beerselectionbe, mert számos sörválogatással, sőt még sörös szaloncukorral is készülnek az ünnepekre!

Neked ajánlott

A