A hónap elején jelzésértékűen ugyan már beszökött hozzánk az ősz, de egyelőre úgy néz ki, még hezitál egy kicsit, hiszen a következő napokban is többnyire 20 fok felett alakul majd a hőmérséklet. Ennek fényében még nyugodtan tervezhetünk szabadtéri programokkal, de persze ezúttal sem csak ezek közül válogattunk nektek. Jön a Táncházak Éjszakája, újabb epizódjához érkezik a Globalista Konyha sorozata, közösen zúz a fővárosban a Touché Amoré és a Deafheaven, nagyszabású Csillagok háborúja-kiállítás nyílik, először rendezik meg a World Urban Gamest, az édesszájúakat pedig az Édes Napok Budapest várja az elkövetkezendő napokban.

Csütörtök


A tropical jungle-rock és neo-psych talán nem a legkézenfekvőbb kombináció. Az idei Bánkitó Fesztivál után csak egyetlen, s egyben utolsó alkalommal és egy csavarral lép színpadra másodszor is közös produkciójával a Middlemist Red és a Fran Palermo. A 4+9 zenész a közös feldolgozások mellett egymás dalait is előadja majd.
Harmadik évadát kezdi meg hamarosan a Vad Art összművészeti minifesztivál. Szeptember 12-én újra feltörekvő művészek lepik el a Dürer Kert termeit, akik magukkal hozzák kisfilmjeiket, installációikat, zenéiket és egyéb alkotásaikat is.
Justice francia elektronikus zenei duó egyedülálló élő előadást hozott létre, kifejezetten a mozik számára. Az André Chemetoff és Armand Beraud rendezésében készült IRIS: A Space Opera by Justice című magával ragadó zenei űrutazás csak egyetlen alkalommal kerül a mozikba, Budapesten kizárólag az Urániában látható, szeptember 12-én 21:30-kor.

Péntek

A 2020-as tokiói és a 2024-es párizsi olimpia legújabb sportágai és éremesélyes sportolói mutatkoznak be idén szeptember 13. és 15. között Budapesten, az első World Urban Games-en. Azon túl, hogy az ingyenes sport- és zenei fesztiválon a látogatók a versenyprogram hat sportágában induló sportolóknak szurkolhatnak, Talib Kweli és a Chase & Status (DJ set) koncertjét is élvezhetik a helyszínen.
Az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepe Európa negyedik legnagyobb szabadtéri édességfesztiválja. Szeptember 13. és 15. között, a Szent István téren számos magyar cukrászda is bemutatkozik a legnagyobb gyártók mellett, a csokoládé- és desszertpaletta minden részét végig lehet majd kóstolni, miközben a háttérben jazz- és komolyzenei koncertek szólnak.

Káprázat valamennyi hőse monomániás, elvakult fantaszta, aki nem lát ki saját világából; egymást megérteni képtelenek, legfeljebb a félreértésig juthatnak, a szenvedélyes, ám reménytelen kommunikációs kísérletek pedig hol burleszkszerűen mulatságos, hol hátborzongatóan abszurd drámai helyzetek sorozatát teremtik.
Kétnapos őszköszöntő leárazással készül a Typo Showroom csapata, szeptember 13-án és 14-én rengeteg cucc árából faragnak le, sőt akár féláron is be lehet majd szerezni néhány darabot, mielőtt megérkezik az őszi kollekció.

Az őszi Országos Kaktuszkiállítás és -vásáron Brazília egy kevésbé ismert arcával ismerkedhetünk meg, az ország keleti és déli részén élő szárazságtűrő szukkulensek világa tárul majd az érdeklődők elé a Füvészkertben. Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei is, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Közép-Amerika és Afrika egzotikus tájairól.

Szombat

Szeptember 14. és 22. között immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Határon innen és túl, több mint hatszáz ingyenes programmal, közel 400 helyszínen várják az érdeklődőket. A kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások, tematikus séták mellett negyedik éve a film, mint műfaj is színesíti a fesztivál 9 napját.
Még mindig Magyarország az egyetlen hely a világon, ahol nemzetközi akrobatikus kosárlabda kupát szerveznek, ami nemcsak egy egyedülálló sportesemény, hanem egy nem mindennapi közönségszórakoztató show is. Az idei BuDUNKpest-et ismét szeptember 14-én, a Magyar Kosárlabdázás Napján láthatjuk a Hősök terén. A Dunakanyar kétnapos családi fesztiválja remek alkalom a nyár levezetésére, s egyben az őszre hangolódásra, a Zebegényi Sárkányfesztivált már 9. alkalommal rendezik meg a páratlan panorámával rendelkező Sárkánydombon. A sárkánykészítés mellett további workshopok, jógaórák, kézműves vásár és finom ételek várják az idelátógatokat, ráadásul idén kiemelt figyelmet szánnak a szervezők az ökotudatosságnak is.

Táncházak Éjszakájával indul szeptember 14-én az idei táncházi évad, melynek a Dürer Kert ad majd otthont. Már délután elindul a program, melynek a Kárpát-medence különböző táncain kívül bográcsozás, kiállítás, lemezvásár és kézműves foglalkozások is a részét képezi.
A környezettudatos szemléletű, ingyenes családi rendezvény táplálkozási szakemberek előadásait, vegetáriánus ételkóstolókat, öko- és bioszemléletű termékbemutatókat kínál – nem csak vegetáriánusoknak! A fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával.
CEU-n lehet tanulni és szórakozni is. Akit érdekel, hogy lehet a kettőt együtt, annak szeptember 14-én CEU Fesztiválon a helye! Este két zenekar, a Romungro és a Platon Karataev Duo fog zenélni, napközben pedig izgalmas workshopokon lehet majd részt venni.

Vasárnap

Szeptember 15-én,  a nagy érdeklődésre való tekintettel idén másodszor is lesz Piacok Napja, amelyen az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik. A Piacok Napja fő célja, a fogyatékossággal élő emberek által készített, magas színvonalú termékek népszerűsítése.
Rendhagyó eseményt szervez szeptember 15-re a Kiskertpiac csapata az Akvárium Klubba. A Városban, zöldben találkozón és vásáron bárki szerezhet ötleteket a városi növénytermesztéssel kapcsolatban, de a fenntartható öltözködésről és a natúr kozmetikumokról is lesz szó.
Az Orczy-tó partján még tart a nyár, a következő hetek még a szabadtéri programok jegyében telnek. Szeptember 15-én, vasárnap Barabás Lőrinc és zenekara ad majd ingyenes koncertet az Orczy-parkban. A piknikhangulat fokozása érdekében pokróc, párna és napágy bérlésére is lesz lehetőség! Több éves előkészítő munka eredményeként 2019 decemberében mutatják be a mozik a Csillagok háborúja 9. epizódját, Skywalker kora címmel. A filmpremierhez kapcsolódva rendezik meg Magyarországon is a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back gyűjtői kiállítást. A kiállítás autentikus környezetben, közel 1500 négyzetméteren vezeti végig a látogatókat a sorozat cselekményén. A tárlat elemei hivatalos és gyűjtői darabok, illetve profi művészek és szakemberek egyedülálló munkái.


Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC – Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 50 telt házas előadást élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.
Szeptember 15-én újra Erdei Piacot szerveznek a Budakeszi Vadasparknál, reggeltől kora délutánig várják majd a kis- és őstermelők a piacozókat. Az alapanyagok beszerzése mellett helyben készült ételekre is érdemes számítani, melyeket aztán egy környékbeli kirándulással is le lehet vezetni.
Három hónap kihagyást követően indítja az őszi szezont a LavaLava csapata, természetesen a Lärm falai közt. A szezonnyitóra a skót származású Sally C-t hívták meg, aki 2015 óta már Berlinben rendel a főként a house korai időszakából felhalmozott lemezgyűjteményének segítségével.
Hétfő
Közös koncerten érkezik Budapestre a Deafheaven és a Touché Amoré! Az egyre nagyobbra növő amerikai black metal/shoegaze formáció harmadjára lesz látható a fővárosban, ezúttal co-headlinerként érkeznek a Hajót már 2017-ben megjárt hardcore/screamo Touché Amoréval. Budapest lesz a masszív turnéjuk első állomása, amelyen minden adott ahhoz, hogy beleringjon a gitártémákba az A38 Hajó koncertterme. Az este első fellépője a röviden extrémzenében, bővebben punk/noise/grindcore horizonton mozgó texasi Portrayal Of Guilt lesz.

Tom Hanks talán leghíresebb filmjét ismét műsorra tűzi a Budapest Rooftop Cinema csapata, szeptember 16-án újra vászonra kerül Budapesten Robert Zemeckis hat Oscar-díjas rendezése, a Forrest Gump, ezúttal a Mammut Tetőn.Kedd
Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piacok kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a Tokaj régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről. A Folyékony arany című filmet borkóstolóval egybekötve, szeptember 17-én mutatják be az Urániában.
A következő Hello, WMN! este alcíme 
Barátságterápia – Neked ki az igazi? lesz, vagyis a fő téma a barátság és annak minden aspektusa lesz. Szóba kerül majd a férfi-nő barátság, a határok, a bizalom és a viták is. Szeptember 17-én olyan vendégek ülnek le beszélgetni Gyárfás Dorkával, mint Borbély Alexandra és Pelsőczy RékaSena Dagadu és Sándor Gabriella, valamint Rácz Zsuzsa.
Nemsokára zárul a Sunset Yoga szezonja is a Société tetőteraszán, de szeptember 17-én még egyszer utoljára bárki kiélvezheti a belvárosi naplementés panorámát egy 70 perces jógagyakorlattal. Az óra után a már megszokott alkoholmentes italkóstoló sem marad el.

Szerda

Hogyan fog kinézni, hogyan szeretnénk látni Budapestet 2050-ben? Mik azok a pozitív és negatív trendek a városfejlődésben amiket ismerünk? Lehet-e valódi otthonunk egy gyorsan fejlődő, Európai nagyváros? Mi kell ahhoz, hogy mindenki, a vendégek és a bennszülöttek is jól érezzék magukat Budapesten? Az Alapzaj vendégei ezúttal Vitézy Dávid és Gerendai Károly lesznek.

A 2019/20-as évadát két görög vacsoraesttel indítja a Globalista Konyha csapata, meghívták Maria Elia séfet, hogy szeptember 18-és 19-re állítson össze egy-egy ötfogásos menüsort a Globalista Konyha vendégei számára. Maria a két estére olyan ételeket készít, amely a görög hagyományokat ötvözi saját elgondolásaival és a legjobb magyar alapanyagokkal, hogy a végeredmény a görög összetevők és ízek eklektikus keveréke legyen.
Tavaly a Baltikum és Lengyelország köré épült az Európai Hidak sokszínű programja, ezúttal pedig Olaszországé a főszerep. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata már hetedik alkalommal válogat egy izgalmas kulturális értékeket felvonultató ország művészeti alkotásaiból – a zenétől a képzőművészeten át az irodalomig.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!