Ezúttal nem gerillaakcióként, hanem a VII. kerületi önkormányzattal együttműködésben. A szobrokat a New York-palota, az Állatorvosi egyetem és a Hevesi téren találjuk meg.

A fővárosiak odavannak Kolodko Mihály miniszobraiért, Mekk Elek előtt a Széll Kálmán téren rendszeresen virággal tisztelegnek, A nagy Ho-ho-horgász csalikukacát a Bem rakparton télen sállal öltöztetik fel. A szobrocskák eddig meglepetésszerűen bukkantak fel a város különböző pontjain, most viszont előre leegyeztetett megjelenésekről van szó. Az ungvári születésű szobrásznak nem ez az első kooperációja Erzsébetvárossal, 2014-ben, még ungvári lakosként ajándékozta az önkormányzatnak Harry Houdini miniszobrát, amely a K11 Művészeti Központban kapott helyet.

A Dohány utca-Osvát utca kereszteződésénél találjuk az új jövevények egyikét, melyhez Kolodko a New York kávéház körül keringő legendát vette alapul. A mítosz szerint Molnár Ferenc a kávéház kulcsát a megnyitó után ünnepélyesen a Dunába dobta, hogy soha többé ne legyen zárva. Ennek állít emléket egy tűzcsap formájú posztamensen ülő búváralak, aki kezében tartja a kulcsot – a tűzcsappal Kolodko a vízre akart utalni.

A következőhöz beljebb kell sétálni a VII. kerület szívébe: az Állatorvosi Egyetem mellé a szobrász Noé bárkáját alkotta meg bronzból, amelynek kis lyukán mindenképp nézzünk be, ha arra járunk. A beszűrődő fény szivárványszínűvé változtatja az ablakokat, utalva arra a pillanatra, amikor a végtelen eső elállt, és szivárvány jelezte az özönvíz végét.

A Magyar Színház melletti Hevesi téren pedig – a közelben áll Rejtő Jenő szülőháza – a 14 karátos autó öltött formát, néhány helyen valódi aranyozássál.

A szobrokat egy városi sétán mutatta be az érdeklődőknek (és a Kodolko-rajongóknak) a kerület, amin maga a művész is részt vett, így volt alkalmunk beszélgetni egy kicsit. Kiderült, hogy 2016-ban azért költöztek ide feleségével, hogy gyerekeiket magyar anyanyelvi környezetben nevelhessék. Érdekes módon monumentális szobrokkal indult a pályája, Ungváron életnagyságú 3-4 méteres szobrokat is készített, holokauszt-emlékműve például 4 méteres.

A gerillaszobrászat mellett több köztéri szobrot készít országszerte, például Vác környékén, ahol élnek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, nemrég pedig Szegedre készített alkotást. De a legjobban a kis szobrokat szereti, mert ahhoz képest, hogy könnyen beleilleszthetők a környezetükbe, sokat el tudnak mesélni a járókelőknek, aki pedig nem szereti őket, vagy nem érdeklődik irántuk, azokat nem zavarja.

Megesett ugyan, hogy Mekk mestert ellopták egyszer. A kérdésre, hogy most már automatikusan készül-e az ilyen esetekre, azt válaszolta: ott ő volt a hibás, mert nem rögzítette elég jól. Alapesetben nem készül a pótlásra, nem ragaszkodik a szoborhoz, miután kihelyezte, hisz benne van a pakliban, hogy valakinek nem tetszik, és ellopja. Mekk mester esetében viszont nagyon sokan kérték, hogy pótolja, még pénzt is gyűjtöttek neki.

Eddig még senki nem kereste fel a hatóságok részéről a gerillaakciók miatt, és ő amúgy is jobban aggódott az eredeti alkotók véleményétől. Például a kukac esetében Sajdik Ferencétől, a Várban álló Kockásfülű Nyúl esetében Marék Veronikáétól, hiszen ezeket a szobrokat nem az eredeti szerint, hanem úgy formázta meg, ahogy az ő gyerekkori benyomásai, emlékei sugallták. De mindkét alkotót megkereste, és nagyon tetszettek nekik a miniszobrok.