Az augusztus 20-i tűzijátékot kétféle nézőpontból lehet megközelíteni: van, aki a városból is elmenekül az utolsó nyári hosszúhétvégére, és van, aki ki nem hagyná semmi pénzért. Ebben az összeállításban azoknak adunk tippeket, akik idén megnéznék a legszínesebb lövöldözést.

UPDATE: Frissített, 2023-as cikkünk ezen a linken található!

A Szent István napi tűzijáték nem modern kori dolog, a legkorábbi feljegyzést 1829-ből származik - igaz, ekkor még nem a Duna-parton, hanem a Városligetben rendezték meg. A part menti durrogtatás a 20. század elején kezdett elterjedni. A két háború között nem volt pénz rá, de 1946-tól megpróbálták bevezetni - aztán 1956 után tíz évig nem rendezték meg. Mai formájára először 1966-ban hasonlított, azóta viszont mindig évben megpróbálnak valamilyen újdonságot belecsempészni - például különleges effekteket, vagy a fellövési helyszín variálását.

Idén a tűzijátékot 9 helyről lövik:

  • a Kossuth Lajos tér-Garibaldi utca sarka és a Lánchíd közötti Duna szakaszról, a Dunán lévő négy uszályról és pontonról;
  • a  Lánchíd és az Erzsébet tér közötti Duna szakaszról, három uszályról és pontonról;
  • az Erzsébet hídról;
  • a Lánchídról.

Honnan lesz érdemes nézni a show-t?

  • a pesti rakpartról: id. Antall József rakpart, Jane Haining rakpart;
  • a budai rakpartról: Sztehlo Gábor rakpart, Friedrich Born rakpart.


Valószínűleg itt lesz a legnagyobb tömeg, 6 év alatti kisgyerekkel, kutyával válasszunk nyugodtabb helyet!
Ha nagyon érezzük az erőt, a Szabadság hídra már délután is kiülhetünk, és akkor biztos a premier plán. A Margit hídon nehezebb piknikezni, és valószínűleg itt is sokan lesznek, úgyhogy időben foglaljuk le magunknak az állóhelyet.
Akár a Mesterségek ünnepének záróakkordjai után is idesétálhatunk - a kutyusokat ebben az esetben is hagyjuk otthon, de ide már bátrabban jöhetünk gyerekkel is. Azért arra készüljünk fel, hogy a Halászbástya mindig népszerű, ide időben érkezzünk!

Ha van ismerősünk, aki a Gellért-hegy ezen oldalán lakik, akkor azonnal kérdezzük meg, nem akar-e idén tűzijátéknéző bulit tartani. Ennek híján valószínűleg egy kellemeset sétálhatunk a környező utcákban, és lényegesen kevesebben leszünk, mint a rakparton, a hidakon vagy a Várban. A Filozófusok kertjébe pedig menjünk ki már délután - barátokkal, plédekkel enni és innivalóval. Nincs is jobb, mint egy késői piknik tűzijátékkal feldobva! A Gül baba türbéjéről biztosan nincs olyan páratlan kilátás, mint a Gellért hegyről, de jó alternatíva lehet annak, aki kevesebb embert szeretne maga körül látni, illetve nem akarja beverekedni magát a belvárosba.


A tűzijáték nem csak a központi helyekről élvezhető - a Budai hegyekben jó pár olyan hely van, ahonnan egy átlag vasárnap is gyönyörű kilátás nyílik a városra. Kisebb gyerekekkel, nem ijedős kutyusokkal ideális helyszín lehet, akár egy egész napos kirándulás lezárásaként is.


A különböző belvárosi tetőteraszok, a rakparti éttermek, szórakozóhelyként szolgáló exhajók és magaslati mulatók közül mindegyik különleges helyszín lehet a tűzijáték megleléséhez. Sok frekventált helyen lévő étterem és bár tart ilyenkor tematikus estet, de fontos, hogy minél hamarabb nézzünk utána a nyitvatartásnak, és foglaljunk helyet is, mert biztos másoknak is eszébe jut a koktélszürcsölős megoldás.

Az idei tűzijáték látványtervét itt lehet megnézni: