A Lánchíd és az Alagút csúszó felújításának híre már egy ideje lázban tartja a budapestieket. Most újabb részletek derültek ki a közbeszerzési kiírásból, összeszedtük, mit lehet eddig tudni a közelgő változásokról.

Pest-Buda első állandó hídjának az esedékes felújítási munkálatai az első tervek szerint 2017 júniusában elindultak volna, hogy aztán 2019 decemberében már birtokba is vehesse a forgalom. A felújítást az tette szükségessé, hogy a Lánchíd teherbírása nem elég biztonságos a jelenlegi forgalom mellett, így a rekonstrukció részeként a kezdetektől szerepelt a közúti pályalemez és a gyalogos járdakonzolok elbontása és az acélszerkezet megújítása. Eleinte úgy tűnt, arra is van lehetőség, hogy a turistaszezonban már igencsak zsúfolt járdákat kiszélesítsék 80 centivel, ám végül ezt a megoldást el kellett vetni. 

A híd rekonstrukciójához kapcsolódóan sor kerül a Váralagút rekonstrukciójára is, ennek keretében megújítják annak szigetelését és belső borítását. 2018 márciusában még 3-3,5 éves lezárásról volt szó, de mivel ez jelentősen megbénította volna a város közlekedését ezért végül a főváros tavaly nyáron arról döntött, hogy a környéket egy ütemben újítják fel, nem pedig egymás után haladva foglalkoznak a híddal, alagúttal és a Clark Ádám térrel. Így végül az előirányzott építkezési idő feleződik, hiszen a munkálatok párhuzamosan zajlanak majd, vagyis 16-18 hónapos építkezésre kell számítani, amit még 2019-ben kezdenének el.

A közbeszerzési kiírásokban már megjelent a kivitelezők keresése a munkára, ebből derül ki részletesebben, hogy milyen változtatásokat terveznek a pesti hídfőnél is. A támfalakat a dunai árvizek magasságának megfelelően újjáépítik, illetve a teljes elbontás után átépítik a Széchenyi István tér alatti villamos- és közúti aluljárót is. A hídfő két oldalán található, a Széchenyi István téri és az Eötvös téri villamosmegállókat pedig akadálymentesítik, ami mindenképpen üdvös, de tekintve hogy a 2-es vonalán jelenleg csak magaspadlós villamosok járnak, ez szükségessé tenné a további megállók korszerűsítését, vagy a szerelvények cseréjét. A környék megtervezését amúgy a 2016-es Rak-Park pályázat keretében a nyertes Korzó Stúdió már előkészítette, reméljük, ebből is lesz valami.

A hídon, amely utoljára az 1970-es években esett át nagyobb felújításon, visszaállítják a világháború előtti díszítéseket, a háromlábú kandelábereket, és egy korszerű, új díszvilágítással is ellátják el a hidat. Eddig is többször előfordult, hogy különlegesebb eseményeken, ünnepeken más-más megvilágítást kapott a Lánchíd, az új világítástechnikai rendszer ezt a többféle szín- és technikai beállításával még könnyebbé teszi.