Milánó, Tokió, London, Moszkva és más világvárosok után Budapesten is RUNBASE bázist nyitott az adidas. Egy olyan mozgás- és futóközpontot, ahol lényegében ingyen lehet sportolni remek felszereléssel, profi edzőkkel – és ehhez még csak nem is kell adidas Runners tagnak lenni. Egyetlen feltétel, hogy a Runtastic applikáción regisztráljon az ember: ezen keresztül látja az órákat, és tud jelentkezni rájuk.

Az adidas Runners egy olyan futóközösség, amihez bárki csatlakozhat, aki elmúlt 18 éves, és szeretne fejlődni a futás terén, és ehhez profi szakemberek véleményére is adna. A futás ugyanis nemcsak abból áll, hogy futunk: nagyon fontos a helyes technika elsajátítása, a következetes edzésterv és a test egyéb izomcsoportjainak – főleg a törzsizomzatnak – a karbantartása is, hogy elkerüljük a sérüléseket. (Többek között erről is mesélt nekünk Kiss Áron, az adidas Runners futóedzője ebben az interjúban, mikor a városi futásról beszélgettünk.)

A közösséget 10 edző segíti, és korábban heti négy edzést tartottak kihelyezett terepen, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, egy budai edzőteremben és a Honvéd Sportpályán, ahol olyan erősítő edzéseket végeztek a futáson belül, amelyek a fent említett kompetenciák elsajátítását segítik. Mindig is jól jött volna a saját hely ezekhez, és a központ létrehozásával most már 20 órát is tartanak egy héten, köztük olyan, futástól elsőre távol álló műfajokban is, mint a cross training, a funkcionálistraining, core és HIIT edzések vagy a jóga, női torna és alakformáló órák.

A Margitszigettől másfél kilométerre, a Nyugati pályaudvar mellett a Váci út 10. szám alatt található helyiségben a cél tehát továbbra is a prevenció, csak már változatosabb formában. Emellett megtartják persze a külső helyszíneken zajló futóedzéseket, például a szombati hosszút, ami egy nagyobb távot jelent Budapesten és környékén.

Korábban egyébként adidas üzlet működött a bázis helyén, az egész tulajdonképpen egy nagy tér, hátul az órák helyszínéül szolgáló teremmel. Belépve ugyanaz az egységes dizájn fogadja az embert New York-tól Berlinig: újrahasznosított anyagok, furnérlemezek, vasajtó, szőnyegek. Az öltözőt, zuhanyzót és értékmegőrzőt azok is használhatják, akik nem az edzőtermi órákra jönnek, hanem a városi futóedzésekre, vagy a közeli Margitszigeten futnának egy-két kört – ehhez viszont már tagnak kell lenni, ami legalább öt közös futáson való részvételt jelent.

A bázis jelenleg az órák időpontjában tart nyitva, reggel 7-9 órai, illetve a 16-20 órai idősávban, de fix nyitvatartást is terveznek a jövőben. A helyszínen nem árulnak ételeket, italokat, egyedül tisztított vizet biztosítanak, amivel megtölthetjük a kulacsunkat.

Aki jár edzőterembe, csoportos órákra Budapesten, tudja, hogy milyen sokba kerül a mozgás, ezért is roppant szimpatikus a Runbase koncepciója. Nehezítő tényező, hogy egy edzőtermi órán maximum 25-en vehetnek részt, és mivel óriási tömegek érdeklődnek már most, a nyitás után egy hónappal, a Runtastic applikáción keresztül online foglalható helyek hamar betelnek. Viszont érdemes kevéssel az óra előtt is csekkolni az elérhető szabad helyeket, mert igen sokan lemondják utolsó pillanatban a jelentkezést.