Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő

Új Duna-parti sétánnyal és szabadidőparkkal gazdagodott Budafok – DunaFok

Pár hete adták át a XXII. kerületi Hajó utcában a 23 ezer négyzetméteres DunaFok Szabadidőparkot, amelynek közvetlen kapcsolata van a védett Duna-parttal.

A területen száz éve még fontos közösségi és sportélet folyt, ennek azonban a 20. század második felére nyoma sem maradt. Évtizedekig bozótos senkiföldje volt a XXII. kerületben, igaz, a Duna-parton fel-felbukkantak a lakosok, volt, aki még fürdött is a vízben. Ez továbbra is tilos, de az igénynek, miszerint a kulturált körülmények között lehessen közösségi térként használni a területen, eleget tett az önkormányzat. Társadalmi egyeztetés keretében a kerületi lakosokat is bevonták a tervezésbe, és ez meg is látszik az eredményen.

Kerékpárutat is kialakítottak a parkban, amelynek déli végében már 2018 óta ott áll a Mementó Szmolenszkért emlékmű a 2010-es légikatasztrófa áldozatai előtt tisztelegve. Mellette épült fel a multifunkcionális, rekortánnal borított sportpálya és a streetwork out park. Ivókutat is találtunk, ami kutyusok itatására is szolgál.

Sok padot, virágágyást építettek a Duna-menti placcra, és még esőbeálló is helyet kapott. A játszótér a park északi végében található, ide trambulinokat, gumidombokat, alagutakat, mászókás-bújócskás falakat, hintákat, mászókákat telepítettek a gyerekeknek, és szimpatikus, hogy a füves placcon kövekkel elkülönítve még modern tűzrakóhelyeket is építettek.

A játszótér melletti épületben kapott helyet a nyilvános vécé (ami 100 forinttal működik), és ebben a tömbben az ígéreteknek megfelelően meg is nyitott a büfé múlt héten. A Siófokról már ismerős DP BBQ smokerrel ellátott egységében többek között burgerek, marhaszegy, tépett marhalábszár, oldalas, kézműves sörök kaphatóak.

A parkból a Dunára és a csepeli gyárakra látni rá, már amennyire az ártéri fák lombja engedi. Ez jó dolog, mert mind a fákat, mind az aljnövényzetet érintetlenül kellett hagyni, mivel a part Natura 2000 természetvédelmi védettség alatt áll. Itt fut a Dunába a Hosszúréti-patak, ennek mentén, illetve több kiépített, kaviccsal felszórt ösvényen is lesétálhatunk a parkból a partra, ami valóban annyira érintetlen, hogy már-már elhanyagoltnak tűnik: sok az uszadékfa, némi szemét is el van szórva helyenként.

Mindenesetre szuper, hogy a kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt, és össze tudták egyeztetni a természeti értékeket és a kényelmet. Közvetlenül kapcsolódhatunk a Dunával, még szalonnát is süthetünk, de élvezhetjük az urbánus környezet előnyeit is: sportolhatunk, és még a gyerekeket is van hol szórakoztatni.

A szabadidőpark főleg a környéken lakóknak érhető el kényelmesen, de mellette bőven láttunk parkolóhelyet; tömegközlekedéssel a 47-es, 56-os villamosokkal, 133E busszal érhető el a belvárosból.

Hasonló tartalmak

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával, főleg szűz terepen, nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Neked ajánlott

A