Kicsit kevesebb, mint egy éve mentünk ki először Vecsésre burgerezni, azóta pedig sűrű vendégei vagyunk az egységnek – az Old Smokey sosem okozott eddig csalódást, hétvégén a hosszabb várakozási időt is simán kibírtuk és szinte rutinosan fogyasztjuk már a gigászi szendvicseket a műszerfalra tálalva is. Pali, a tulajdonos már régóta tervezgette az új egységet, Vecsésen vagy kicsit beljebb, és végül az Üllői útra esett a választás. Kipofoztak egy üzlethelyiséget és ma már rendesen, ráérősen, egész asztaltársasággal együtt ülhetünk be hozzájuk omlós oldalason cuppogni, bitang burgereket enni.

Ahogy előző anyagunkban is írtuk, Pali nem frissensült vendéglátós. Nagy tapasztalattal bír, rengeteget és keményen dolgozott mind külföldön, mind itthon. Tudja jól, hogy ha szívből és kellő odaadással ad jót, akkor az meg for térülni – nem azonnal, de érdemes kivárni a befektetett munka gyümölcsét. Vecsési egysége lassan másfél éves, a talpalatnyi kis burgerműhely nyitás óta egyértelműen nagyot ment, sosem pihennek, és ötletekből sincs hiány. Nem titok, hogy a hasukat szerető helyieken kívül több cikk is hozzájárult ahhoz, hogy az Old Smokey-t sokan megismerjék, de a fokozatosan kialakuló törzsvendégkör egyedül az ő érdemük, hiszen a kezdetektől kiválót adnak és ez mai napig így is maradt.

Egy ideje érlelődött már az új hely nyitásának ötlete, most pedig el is készült az Old Smokey BBQ Bistro, egy tömegközlekedéssel is könnyebben megközelíthető helyen: az Üllői út pestszentlőrinci részén, közel a Lőrinci Piachoz, a Kossuth Lajos térhez is. A szintén nem belvárosi lokáció nem véletlen most sem, a tulajdonos továbbra is úgy véli, hogy, ha valami minőségi és jó, azért hajlandóak az emberek többet is utazni. Ráadásul így szépen elkülönülnek a belvárosi egységektől, egy konkrét programpont lehet, hogy irány az Üllői út, méghozzá burger miatt.

A bisztró nem nagy, négy asztalnál és egy könyöklőnél foglalhatunk helyet, viszont hamarosan teraszt is kapnak – szerencsére a környéken könnyebb az efféle „extrák” engedélyeztetése, mint a belvárosi kollegáknál. A dizájn továbbra sincs túlküldve, fafelületek és a fekete találkozik. A lényeg persze a konyhában történik, mely itt, a bisztróban már önálló helyet kapott, nem szem előtt készülnek a harapnivalók. Fontos szereplők odabent a Slowtime BBQ szmókerek – Pali mellettük tette le a voksát. Szeret kísérletezni, nem mindig a járt úton indul el, így a leginkább ismert márkák helyett választota a pár éves magyar vállalkozás eszközeit.

A választék már most, induláskor is sokkal bővebb, mint Vecsésen, összesen 11-féle burgert találunk a menün, marhától a csirkéig, hamarosan pedig bivaly is lesz, amit már kóstoltunk és tényleg parádés. Juicy Lucy itt is jelen van, ahogy a tépett malachússal dúsított Old Smokey verzió is, de pulled beefet is kínálnak, ami egészen ritkaság, a texas burgerbe pedig még kolbászt is tesznek – ez tényleg a haladó húsimádóknak való.

1390 forinttól 2890 forintig terjednek a szendvicsek árai, illetve bevezették az Amerikában őshonos „féldolláros burger menüt”, ami egy alapburgert jelent (sajtos vagy baconös) hasábbal, 790 illetve 890 forintért, kisebb kivitelben, vagyis 8 dkg-os húspogácsával, kisebb buciban tálalva. Ebédre például elég jó ajánlat.

Most még ez az ajánlat nem él, de hamarosan saját magunk is összeállíthatjuk akár a BBQ-tálunkat is, 2-3 személyre, addig is választhatunk a BBQ csülöktál, a sertésoldalas tál, a császárhús  vagy – kezdőbbek – a csirkemelles verziók közül. Mindegyik szuperomlós, izgalmasan fűszerezett, nekünk mégis az oldalas és a csülök a kedvenc.

A káposztasaláta hozzájuk is jár, eléggé tökélyre feljesztették már. Nem a répás verzió, hanem lilakáposztát is kevernek hozzá. A különféle burgonyák mellett pedig most már kapható a BBQ babsaláta, és ha úgy tartja kedvünk, házi jalepeño popperst is bedobhatunk. Nyilván szénné égetve a nyelvünket, hiszen mégis ki tudja megállni, hogy azonnal harapjon a megtöltött paprikából, amiből csak úgy hömpölyög a forró sajt?

Vecsésen a chipotle majonéz egy házi keverést jelent, füstölt paprikával, kápiával, de ide az Üllői útra most beköltözött egy tüzesebb verzió is – haladók akár a popperst is mártogathatják bele. A húsok végigkóstolása után ugyan elidőztünk az édes, mexikói palacsinták kínálata fölött is, de férfiasan bevalljuk, majd egy következő látogatás alkalmával kóstoljuk meg őket. Most azért jöttünk, hogy kipróbáljuk, miben más a hely, mint az első, pest megyei Old Smokey. A tanúság pedig annyi, hogy nagyon örülünk, hogy le lehet ülni, hogy egyszerűbben megközelíthetőbb és, hogy még szélesebb a húsok kínálata. A burger pedig továbbra is az egyik legjobb – most már a fővárosban!