Mi jut eszünkbe Vecsésről? Persze, a savanyúság és a repülőtér. Nekünk mostantól egy elég innovatív burger-BBQ hely is, ami ha a belvárosban lenne, vagy óriásit szólna, vagy a nagy "zaj" miatt kevésbé lehetne észrevenni. Pali, a tulajdonos-ötletgazda-séf szerint ha valami minőségi és szerethető, azért hajlandóak akár utazni is az ínyencek. Milyen igaza van.

Szerencsés együttállás, ha nem egy zöldfülű, vállalkozni akaró csapja össze a tenyerét, hogy csináljunk burgerest, hot dogost, nyers-vegán ételbárt, hanem egy profi, akinek a vérében van a vendéglátás és biztonságosan bánik az ízekkel, újításokkal is. Pali hosszú éveken keresztül "szolgált" Anglia legmenőbb helyein, de szakmai kíváncsisága Amerikába is elsodorta, hogy BBQ-soul food szinten mindent végigtapasztaljon. Legfontosabb állomása a Harry Morgan Delicatessen, London legismertebb, klasszikus New York stílusban üzemelő delikátja volt, mely 1948 óta kínálja az angol főváros legjobb salt beef szendvicsét, pastramiját is.

Az Old Smokey BBQ szíve évekig dolgozott itt, majd mikor hazajött, engedélyeztette, hogy a salt beef szendvics receptúrájának egy részét elhozhassa magával a Harry Morgan-től. Így ezzel a zsebében kezdett el dolgozni immár Budapesten, a Mazel Tov-ban. Reformálta a ház pastramiját, de mivel személyéhez kötött a receptúra, azért vitte tovább, egészen Vecsésig.

Először tényleg meglepő lehet a lokáció, de logikusan végiggondolva, Budapest belvárosában gyakorlatilag 50 méterenként árulnak burgert, a több száz közül körülbelül 10-15 igazán jót, a többi szóra sem nagyon érdemes, és emellett igazából aligha van olyan étterem, ahol ne lenne menün egy burgerféle. Mert kell, keresik, biztonsági játékos.

Vecsésen, az Old Smokey-ban is ez a fő fókusz, a talpalatnyi kis helyen 4 hónap nyitvatartás óta körülbelül 7000-8000 készült már belőlük. A buci receptúrája saját, ahogy a húspogácsa és a szószok is sok fejlesztés után érték el a végső minőségüket. Alapanyagban nincs kompromisszum, maximum további szintemelések: most még 60-40%-ban angol tarka és angus a burgerhús, de, ha minden jól megy, Pali hamarosan Nagyvárad mellől bölényhúst is hoz majd, az pedig rátesz még egy lapáttal az egyébként is kiváló burgerekre.

10-féle verziót készítenek, melyek közül már két alkalommal haraptunk a Big Smokey burgerbe (1590 forint), ami 16 dekás húspogácsa, pirított bacon, faszénen füstölt pulled pork, cheddar sajt, uborka, grillezett hagyma, jégsaláta, paradicsom, csemege chipotle majonéz, BBQ-paprikakrém egyvelege, a saját, pirított buciban. Annyira szaftos, hogy 3-4 szalvétát megkíván, még késsel-villával fogyasztás esetén is. A hús íze remekül jön, a lassan füstölt disznó is nagyon ízgazdag. Pali egy szmókerben, hosszú órákon át készíti a BBQ-s elemeket.

Mint ahogyan a következő fogás, a pastrami burger marhaszegyét is. Azért burger, mert rozskenyér helyett a buciba kerül a salt beef és pastrami szegy ötvözeteként készülő hús. És természetesen egy marhapogácsa is dukál hozzá, mézes-magvas, kellően savas mustárral szaftosítva, az elmaradhatatlan csemegeuborkás felütéssel. És képzeljük el azt, hogy az alapburger 990 forint, míg a legextrább is megáll 1590 forintnál.

A BBQ sertésoldalas tál (1490 forint) 25 dekányi, egészen picire szeletelt, füstös-mázas, a csontról leomló húsokat takar, friss, házi coleslaw-val, steak krumplival. Szerencsések a környékbeliek, hogy házhoz is mehet ez a tétel. Bár legjobb helyben fogyasztani, egyrészt még melegében enni, másrészt átvenni a hely és Paliék rezgését. Mindenki ismer mindenkit, a szomszédból csak átkiabálnak egy burger miatt, jönnek a barátok, a Miskolcról vagy éppen a Római-partról érkező burgergeekek is. A minőségért tényleg megéri utazni.