Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Ez lesz a Zeneakadémia új évadában - elindult a bérletvásárlás

Ismét különlegességek, ritkán hallható zenei formációk és tehetséges előadók érkeznek a Zeneakadémiára. Az előző évadok kedvelt bérlet-összeállításait továbbgondolva, a hasonló tematikájú koncerteket egybefogva válthatunk újra bérleteket, május 31-ig ráadásul kedvezményesen.

Jól bevált sorozatainkat megtartjuk, ám új és új tartalommal töltjük meg. Különleges formációkat, nemzetközi sztáregyüttesek játékát hallhatja a közönség hazai és külföldi szólista művészekkel együttműködésben. E gyümölcsöző kölcsönhatások nyomán újrafogalmazhatók és felfrissíthetők a remekművek, izgalmas, akár meghökkentő élménnyel gazdagítva a Zeneakadémiára látogatókat” – ajánlja a Zeneakadémia új bérleteit Dr. Vigh Andrea rektor.

A most kezdődő bérletes évadban ismét fontos szerepet kap a Nagyterem legendás Voit & Söhne orgonája; az Orgona a Központban bérletben Iveta Apkalna lett orgonaművésznő Bachtól Mendelssohnon át a kortárs lett szerzőkig sok mindenkit megszólaltat majd. Aztán Martin Schmeding és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus élet és halál kérdéseit járja körül műsorában, Virágh András Gábor és Horváth Márton Levente fiatal orgonaművész-zeneszerzők pedig Hans Koessler, a Zeneakadémia egykori orgona- és zeneszerzéstanára szellemét idézik meg a mester műveivel és saját szerzeményeikkel.

Az évad vadonatúj bérlete a Bach Szólóban: igazi zenei kuriózumnak ígérkeznek a szerző jól ismert, népszerű szólószvitjei csellóra, billentyűs hangszerre és hegedűre három világszerte elismert fiatal magyar muzsikus, Várdai István, Fejérvári Zoltán és Kelemen Barnabás tolmácsolásában.

Másik különleges bérletük a Halk Húrok, amely a szólóban ritkán hallható pengetős hangszereket hozza közelebb a közönséghez: a lantot, a csembalót és a gitárt. Mindhárom koncert művésze igazi kísérletező a saját területén: Edin Karamazov Stinggel közös lemezéről vált széles körben ismertté, ám mellette neves historikus együttesekkel is gyakran fellép, Mahan Esfahani számos lemeze bizonyítja a csembalóművész elkötelezettségét a régi- és az új zene mellett, Sean Shibe fiatal skót gitárművész pedig nemcsak a leghalkabb húrokat pengeti: hangszerének modern kori változatát, az elektromos gitárt is megszólaltatja.

A jól ismert Zenekar a Központban bérlet ebben az évadban is a világ legkiválóbb együtteseit vonultatja fel. Először hallhatjuk Jos van Immerseel együttesét, az Anima Eterna Brugge-t. Aztán érkezik az Anima Musicae Kamarazenekar, aki Baráti Kristóf közreműködésével Beethoven kevésbé ismert műveit, a 18-19. század fordulóján született románcait tűzte műsorra. A Bécs–Berlin Kamarazenekar egyik kedvenc szólistájával, Gyenyisz Macujev zongoraművésszel jön Budapestre. Az Európai Kamarazenekar partnere ezúttal Simon Izabella és Várjon Dénes lesz Bach, Mozart és Beethoven versenyműveiben.

A Kamarazene Karnyújtásnyira bérlet őszi hangversenyein a Zeneakadémia tanárai és egykori diákjai lépnek a Solti terem színpadára duó, trió, kvartett és kvintett formációkban. A Tehetség Kötelez koncertjein egy-egy zeneszerző személye köré épített tematikus esttel bizonyítják tehetségüket a Zeneakadémiához kötődő ifjú művészek. A Liszt-kukacok Akadémiája matiné előadásain zenészek és táncosok közösen mutatják be a magyar néptánc, a keringő, a historikus tánc és a spanyol flamenco zenéjét és a belőlük inspirálódó zeneszerzők műveit. Izgalmas történetek, kiváló zenék és látványos táncok várják a 10-15 éves gyermekeket és kísérőiket.

És hogy miért érdemes bérletet vásárolni? Ezek az egyes koncertekre érvényes jegyekhez képest 20%-os árelőnyt kínálnak, és május 31-ig további 15%-os kedvezményt is. A bérletes koncertekre, valamint a Zeneakadémia Koncertközpont teljes programkínálatára szólójegyek is válthatók, minderről részletesebben ITT tájékozódhattok.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A