Brazil gitáros, kubai szaxofonos, francia dobos és magyar bőgős – ez Szandai Mátyás Quartetje. A jazz világában az ilyen nemzetközi felállás nem ritka, de hogy négy világszínvonalú muzsikus álljon össze, az semmiképp sem hétköznapi. Április 16-án este, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon különleges élményre számíthatunk a csapattól: bemutatják 2018 nyarán debütált lemezüket.

Az alapító, Szandai Mátyás klasszikus nagybőgősként diplomázott a Zeneakadémián. Játszott Dresch Mihállyal, rendszeresen fellép Lukács Miklós virtuóz cimbalom művésszel. 2011-ben úgy határozott, hogy belekóstol a párizsi jazz életbe, azóta ott él. Létrehozta saját kvartettjét, amelynek „oszlopa” Nelson Veras, a brazil gitáros, aki tinédzser korában került Franciaországba.

Egy négyesben persze minden tag fontos oszlop: szintén extra felfogásban szaxofonozik – tenoron és szopránon egyaránt – a kubai Ricardo Izquierdo is – az afro-kubai hagyománytól eltávolodva, de azt meg nem tagadva. A dobos Fabrice Mureau, aki egy keresett szereplő az európai jazz szcénában. Szandaiék zenekara nem arról szól, hogy a számok többségét jegyző bőgős vagy az egyik dallamhangszeres önmegvalósításba kezdene a többiek asszisztálása mellett, hanem egy igazi csapatmukáról és csapatélményről van szó – a közös teremtésnek pedig a kortárs jazz kisegyüttes formája igencsak tág teret nyújt.

Ezt jelzi az is, hogy a négyes új albumának címeként egy szanszkrit szót választott: a sokértelmű Sadhana ugyanis szellemi és lelki fejlődésre, a munkálkodáson keresztüli felemelkedésre utal. A lemezbemutató koncertet bárkinek ajánljuk, aki vevő az improvizációra, a váratlan zenei fordulatokra és a kellemes dallamokban megjelenő multikulturális népzenei hatásokra. Az április közepén lévő esemény azért is lesz különlegese, mert a CD anyagán (amit egyébként nyáron rögzítettek a Budapest Music Centerben) még folynak az utómunkálatok, így most az Urániában a megjelenés előtt tekinthetünk be a Sadhana dalaiba.

Jegyet ITT tudtok vásárolni.