Időről időre felmerül a kérdés – főleg a tavaszi nagytakarításkor –, hogy mit is kezdjünk a gardróbban álló fölösleges ruhaneművel. Vigyük ruhakonténerekbe? Várjunk a lomtalanításig? Szállítsuk hajléktalanszállókra? Egy magyar nő Svédországban álmodta meg a modellt, ami a holmik továbbadásához több motivációt adhat annál, mint hogy több hely legyen a szekrényben. Nyár óta már itthon működik a Swappis Refashion – Ruhaforgó, ahol a régi darabokért pontokat kapunk, és cserébe újakat vihetünk haza féláron, ha úgy tartja kedvünk.

Egy nagy, tömött ikeás szatyorral érkeztem meg a II. kerület szélére, a Pesthidegkúton található lakótelepre, abban a reményben, hogy valamennyit kereshetek a megunt cuccaimmal. A Swappist egy ipari telep udvarán, egy hátsó raktárépületben kell keresni: a raktár egyben bolt, szép számú ruhával, cipővel, kiegészítővel telepakolva. Kicsit olyan a hangulat, mint a 90-es évek elején, mikor magánházak pincéjében rendezték be az első turkálókat és butikokat.

Az utcáról beesve is lehet nézelődni, vásárolni, de ha „klubtagok” leszünk, akkor féláron van minden. Tagok pedig attól leszünk, hogy magunk is adunk be ruhákat a boltba. A Swappis a még hordhatónak ítélt ruhaneműket, kiegészítőket pontokért (forintokért) beveszi, és az így létrejött összeg határain belül 50%-os kedvezménnyel válogathatunk a fogason lógó blézerek, szoknyák, kabátok, pólók, estélyik, táskák, bizsuk, cipők és társaik közül.

Nem sok esélyt adtam az időközben az évek során számomra előnytelenné vált miniruháknak, pulóvereknek, táskáknak, amiket amúgy sajnáltam volna a szelektív konténerek emésztőjébe dobni, éppen ezért alaposan meglepődtem, mikor a tulajdonos és ötletgazda, Fritzson-Bajdor Tünde felhívta rá a figyelmemet: az ikeás táska tartalma 22500 Ft-ot ér. (4-5 viseltesebb, megnyúlt holmit visszaadott, ezeket nem tudta pontokért átvenni.) A maradékból vásárolhattam kedvemre.

Lelkesedésemben 6500 Ft-ot el is költöttem nyomban három kabátra, egy kardigánra és egy pólóra. Regisztráltak tagként, e-mailt is kaptam róla, továbbá arról, hogy 16 ezer Ft maradt a számlámon, amit levásárolhatok náluk a jövőben, vagy átruházhatom másra, hogy éljen a lehetőséggel. Féláron a pulcsik 500, a kabátok 1000-2500, ingek-blúzok 1000, a blézerek 2000, a nadrágok 1500 Ft-ba kerülnek, nem tagoknak a duplájával kell számolni. Elég korrekt konstrukció, persze fennáll az esély, hogy az egykori tulajdonos az öltözéket viszontlátja másokon, de ez azért már inkább a menő, mint a 90-es években még cikinek számító kategória, hiszen mindez az újrahasznosítás és a fenntarthatóság jegyében történik.

Ahogy sok jó ötlet, úgy ez is Skandináviából származik: Tündét svédországi tapasztalatai ösztönözték a Swappis megalapítására. 2005-ben költözött ki svéd származású párja miatt, elvégzett egy mesterképzést „Fenntartható fejlődésből” az Uppsalai Egyetemen, fél éves szakmai gyakorlatát a Sustainable Fashion Academy-n töltötte Stockholmban. A ruhacserére alapuló üzleti modell ötlete is kint szökkent szárba, Uppsala belvárosában alapította meg az első Swappist. 2017 nyarán visszaköltözött a családjával Magyarországra, és 2018 májusában itthon is útjára indította a vállalkozást.

Idén januárig a II. kerületi Hűvösvölgyi Szolgáltatóházban volt megtalálható a bolt, azóta a pesthidegkúti raktárban működik szombat délelőttönként. De a ruhákat a VIII. kerületi Grundon is le lehet adni, a pontokat ugyanúgy megkapjuk értük, és később vásárolhatunk belőlük a helyszínen. Igaz, a mostani lokáció nem a legszerencsésebb, autóval körülbelül 20 perc alatt értünk ki a Széll Kálmán tértől, és a Patakhegyi utca 83-85. cím sem fedte le pontosan a raktárépület koordinátáit, keresgélni kellett még egy darabig. Jó hír, hogy hamarosan elkészül a webshopjuk, jelentősen leegyszerűsítve a válogatás, vásárlás folyamatát.